Kibercuccok, melyek annyira már nem is sci-fik

17/05/10 szerda
ujnemzedek.hu
Bénulást visszafordító bizbasz, önmagukat vezető kamionok. Meg még egy csomó ilyen.

A jövő nem jön, a jövő már itt van, és lassan múlt lesz belőle. Ha a technológiai fejlődést nézzük, akkor ez mondhatni hót ziher: olyan, lassan a mindennapok részévé váló cuccokról van szó, amikről eddig mondjuk csak PK Dick, vagy Asimov műveiben olvashattunk. Mutatunk közülük néhányat.

Agyi implantátum

A tudósok figyelemre méltó haladást értek el az agyi implantátumok használatával, hogy helyreállítsák a gerincvelő sérüléseit. Értsd: aki nem tudott járni pl. egy ilyen sérülés miatt, jó eséllyel újra fog.

Önjáró kamionok

Volt egy film, maga Stephen King rendezte - szerencsére többet nem ment kameraközelbe, mert a Maximális Túlhajtás még bűnös élveztnek is rossz. Arról szól, hogy a kamionok nekiállnak, és (mint afféle techzombik) az emberekre vetik magukat, sofőr meg minden nélkül - na, ez most valóság lesz. Saját magukat vezérlő kamionok a végtelen sztrádákon - that's the future, man!

Arccal fizethetsz

Márhogy a bankkártya lesz a múlté: Kínában már működnek olyan rendszerek, amelyek simán vágják a képedet, és annak alapján nyomják magukból a casht.

Na ennek örülni fogsz: 360°-os szelfi!

Tényleg létezik. Mehetünk is tovább.

Génterápia 2.0

A géntechnológiának hála hamarosan az olyan rendellenességeket is kezelni lehet majd, amiket ma még nem. Rák? Pipa. Szívbajok? Pipa. Féltékenység és szerelmi bánat? Azért az nem, de dolgoznak rajta.

Sejttérkép

Ha azt gondolod, hogy a tudósok átólcettig ismerik az emberi test működését, akkor nagyot tévedsz. Ott van például a C4 nevű DNS-szakasz: okosék tudták, hogy létezik, de csak annyit tudtak kiderítemni róla, hogy "a gén az agyban is csinál valamit.".

Na ezért kell a sejttérkép. Ami lesz. Lassan kész.