Ki nem találod, kinek a védőszentje Szent Izidor

18/04/04 szerda
ujnemzedek.hu
IT-s arcok, netfüggők figyelem: nektek is van patrónusotok!

Nem Peluszioni, és nem is Egyiptomi, hanem Sevillai Szent Izidor-ról van szó: ő az az ókeresztény író, egyháztanító. Ahogy azt róla Várnai Péter egyetem lelkész írja: közel száz évvel a Római Birodalom bukása után, 560 körül az Ibériai félszigeten látta meg a napvilágot Szent Izidor egyháztanító és az utolsó nyugati egyházatya. Kortársai elsősorban remek szónoki képességeit és széleskörű műveltségét értékelték.

Mai értelemben nem nevezhető őstehetségnek.

Képességeit az ismereteket szintetizáló területen bontakoztatta ki. Legnagyobb érdeme az volt, hogy az ókor - hellén alapokon nyugvó - latin műveltségét átmentette a középkor számára. Ismereteinek tárházát számos keresztény tanító és teológus használta fel. Joggal nevezték a ,,középkor legnagyobb tanítómesterének". Számos teológiai műve mellett írt világtörténetet, foglalkozott a gótok történetével és számos teológus életművével is.

Nade miért pont a net szentje lett?

Ismét Várnai: hát mert legjelentősebb műve az ,,Etimologie'' címet viseli, mely húsz kötetben dolgozta fel a kora középkor ismereteit. Elsősorban ez az enciklopédia igényű munkája válthatta ki az internet és az informatikus szakemberek tiszteletét, amikor a szakma védőszentjéül választották.

Meg talán azért, hogy egy IT-s ne így javítsa a masinádat - azaz Szent Izidor szavaival élve "Minden előrehaladás az olvasásból és az elmélkedésből származik. Amit ugyanis nem tudunk, azt az olvasásból tanuljuk meg, amit pedig megtanulunk, azt az elmélkedés által őrizzük meg."

És ne így - azaz "Miként valaki szorgalmas tanulásáért jutalmat nyer, bár lassúbb a felfogása, ugyanúgy, ha valaki Istentől kapott szellemi tehetségét elhanyagolja, ítélet alá fog esni, mivel a kapott ajándékot megvetette, és restségével vétkezett."

És hogy a géped ne csinálja veled ezt - azaz "A tanítás, noha a fülünkbe bejut, sohasem hatol a szívünkbe, ha nem kíséri azt Isten kegyelme; kívül hangzik el, de bensőleg nem használ. Ha halljuk Isten szavát, az csak akkor jut el szívünk mélyére, ha Isten kegyelme bensőleg érinti lelkünket, hogy Isten üzenetét megértsük."

Képtalálat a következőre: „computer funny gif”

Április 4, Szent Izidor napja. Tessék tisztelni a netet!