Képesek megtanulni egymás nyelvét a madarak

18/08/06 hétfő
ujnemzedek.hu
Ausztrál tudósok egy fifikás kísérlettel bizonyították, hogy a madarak "idegen nyelveket" is képesek megérteni. 

Képesek megtanulni egymás nyelvét a madarak: létfontosságú ugyanis számukra, hogy megértsék szomszédjaik sólyom vagy kígyó közeledésére figyelmeztető jelzését.

A vadon élő állatokról köztudott, hogy egymásra figyelve szereznek információkat ragadozó közeledéséről. A madarak például megtanulták, hogyan meneküljenek el, ha meghallják szomszédaik SOS-kiáltását.

A tündérmadár, egy apró ausztrál énekesmadár nem úgy bújik ki a tojásból, hogy érti a többi madár énekét, de képes elsajátítani a főbb "szavak" jelentését - fejtették ki a témában kutatást végző szakemberek a Current Biology című tudományos lapban.

"Korábban is tudtuk, hogy bizonyos állatok képesek lefordítani más fajok 'idegen nyelvét', de azt nem tudtuk, hogyan történik ez a tanulás" - mondta Andrew Radford, a Bristoli Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

A madarak különböző módokon tudják fejleszteni képességüket. Néhány képesség velük született, néhányhoz közvetlen tapasztalatra van szükség. Radford és kollégái a tudás harmadik formáját fedezték fel: amikor az információt társaiktól szerzik meg.

Így tanították be a kutatók a madarakat egy "idegen nyelv" megértésére:


Forrás: Potvin et al. / Current Biology

Radford és az Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársai bejárták az Ausztrál Botanikus Kertet Canberrában, derekukra erősített "madárhangszórókkal" magányos tündérmadarak után kutatva. Biztosak akartak ugyanis lenni abban, hogy a madarak csak a hangra reagálnak, nem pedig más madarak reakciójára.

A tudósok a madaraknak először két szokatlan hangot játszottak le. Az egyik egy Ausztráliában nem honos madár vészjelzése, a másik pedig egy számítógép által generált madárhang volt. Első hallgatásra a kísérletben részt vevő 16 tündérmadár közül egynek sem volt különösebb reakciója.

Ezután a kutatók újra végigjárták a parkot, és tovább játszották a felvételeket. A madarak egyik felének azt akarták megtanítani, hogy az idegen madár hangja a vészjelzés, a másik felének pedig azt, hogy a számítógép generálta hang az SOS-jelzés. Mindezt úgy tették, hogy a korábban ismeretlen hangot olyan hangokkal együtt kezdték lejátszani, amellyel a madarak korábbi tapasztalataik alapján már a veszélyt kapcsolják össze.

Három nappal később tesztelték, mit tanultak a madarak.

A két madárcsoport a neki megtanított vészjelzésre reagálva menedéket keresett, a másik hangra azonban nem reagált.

A 16 madárból 12 elmenekült minden egyes újrajátszás alkalmával, a másik négy az újrajátszások kétharmadára reagált csak.

"Eddig a kutatásig csak korlátozott ismereteink voltak arról, hogyan tanulják meg a madarak azt, mit jelentenek más fajok jelzései" - mondta Christopher Templeton, a jelenlegi kutatástól független szakértő, az amerikai Pacific University munkatársa.

Korábbi kutatásoknál kiderült, hogy a tündérmadarak képesek megtanulni a vészjelzések jelentését, amikor egy ragadozó valóban a közelükbe kerül. "Ez az új kutatás kivette a képből a ragadozót. Rávilágít arra, hogy ezek a madarak képesek megtanulni azt, hogy új hangokat veszélyhez kössenek anélkül, hogy tapasztalati úton tanulnának" - mondta Templeton.

"Ha csak a ragadozó jelenlétéből tanulnának, az meglehetősen veszélyes lenne. A hangok jelentéssel való összekapcsolásának képessége biológiai szempontból nyer értelmet" - emelte ki Radford.

És hogy miről beszélgethetnek egymás közt a madarak? Senki sem tudja, de egy vicces mémgyáros elképzelte: 

Forrás: MTI, Kiemelt kép: Pixabay