Itt van minden idők legcukibb robotkutyája - de láttad már az őseit?!

18/01/10 szerda
ujnemzedek.hu
A Sony Aibo nevű robotkutyája tényleg nagyon aranyos, és hihetetlen, mi mindent tud - de nézd csak meg az elődeit!

Hosszú szünet után tavaly ősszel a Sony ismét előállt Aibo névre keresztelt robotkutyájának legújabb verziójával.

A kutyuska hardveresen elég tápos, hiszen egy négymagos, 64 bites központi processzor van benne, képes csatlakozni az LTE-hálózatra, és a beépített motorjaival összesen 22 különböző irányú mozgást tud végezni. Így már nem csak a sétálni és ülni tud, de olyan összetett mozgásokra is képes, mint például pacsit adni, csóválni a farkát, vagy a fülét és farkát mozgatni. A fejét, állát és hátát pedig érintésérzékeny szenzorokkal szerelték fel, így nem csoda, hogy állítólag imádja, ha megpaskolják.

Az orrában pedig kamera van, illetve más, tájékozódáshoz szükséges eszközök. Ezek révén kiválóan képes tájékozódni, de azt is lehetővé teszik, hogy azonosítani tudja a különböző embereket. Így a robotkutya a Sony szerint másképpen fog viselkedni, attól függően, kivel van éppen. Sőt, a kiskutya saját személyiséget is kifejleszt, amivel közelebb kerül tulajdonosához.

Az Aibo ugyanis fejlett mesterséges intelligenciával rendelkezik, amely internetalapú, felhőbe csatlakozik. A Sony szerint erre azért van szükség, hogy a robotkutyák így egymás tapasztalataiból is tanulnak és fejlődnek, így az kutyusok intelligenciája összeadódik.

Képek: Wikipédia, Youtube

Aibo ára 2000 dollár (a mostani középárfolyamon valamivel több mint 500 ezer forint ), és havi 25 dolláros (kb. 6500 forint) előfizetési díjat is kérnek a tulajdonosoktól.  A robotkutya aksija viszonylag gyenge, egy feltöltéssel két órán át képes működni.

A japán óriáscég azonban nem a nulláról jutott el ide. Érdemes egy pillantást vetni az Aibo előző változataira!

A kezdet kezdete: a prototípusok

Számos nem nevesített prototípussal kijött a Sony még a legelső Aibo-változat előtt. Ezek között voltak például hatlábú, rovarszerű "kutyák" is. Az 1998-as prototípus specifikációja, amelyet a Sony sajtóközleményben ismertettek, szorosan illeszkedik az első generációs Aibókéhoz. De azért elég sok mindenben különböztek is, például az 1998-as prototípusnak kerekei voltak.

Az első generáció: ERS-110

A Sony 1999-ben jött ki az Aibo első változatával. Ez a verzió a korabeli csúcstechnikát képviseli, már neki is saját mesterséges személyisége van. Az ára azonban már akkor is 2000 dollár volt az USA-ban, Japánban pedig ennél is több, 3000 (kb. 774 ezer forint). Ez túl soknak bizonyult, ezért nem is adtak el belőle túl sokat.

Ebben a kutyusban egy 64-bites, 50 MHz-es RISC processzor ketyeg, 16 MB RAM került bele, és egy 180 000 pixeles kamerával szerelték fel. Már ez a modell is képes összetett mozgásokra a végtagjainak, fejének, füleinek és farkának összehangolt mozgásával, képes tanulni, és rendelkezik saját személyiséggel.

A második generáció

ERS-210

Ez a változat már jóval szélesebb spektrumon képes kifejezni az érzelmeit és sokkal több eszközzel rendelkezik a gazdikkal való bizalmas kommunikációhoz. Itt jelentek meg először azok a szenzorok, amelyekkel az emberi érintést tudta érzékelni. De ahhoz, hogy erre reagáljon, ugyancsak jóval több lehetősége van. Sokkal több színes ledet tettek rá, amelyek a kutya aktuális érzelmeitől függően villannak fel, de például a füleit is jóval érzékenyebben tudja mozgatni. Fejlettebb az intelligenciája is, ami lehetővé teszi a tanulást. A beszédet is felismeri, reagál az alapvető utasításokra, és a saját nevére is hallgat. Annak idején 150 ezer jenért vesztegették, ami mai áron kb. 350 ezer forint.

ERS-220

Felfogható az ERS-210 futurisztikusabb változatának, ahol a cuki kutyás külsőt egy sokkal inkább sci-fibe illő "vagány" robotkutya váltotta fel. Ennek az ára már 180 ezer jen (~410 ezer forint) volt.

ERS-311 Latte, ERS-312 Macaron

Az Aibo ERS-311 Lattét 2001. szeptember 22-én mutatták be. Lényegében az Aibo olcsóbb, "fapadosabb" változata, például nem rendelkezik semmiféle vezeték nélküli kapcsolattal. Ugyanakkor ennek a modellnek már a mancsán is vannak szenzorok, és képes pacsit adni. Az ERS 312 Macaront egy évvel később mutatták be. A későbbi, 311B és 312B modellekbe már Bluetooth-kapcsolatot is beépítettek.  Az ára 100 ezer jen körül mozgott (~230 ezer forint).

A harmadik generáció: ERS-7

A Sony szerint ez minden eddigi verziónál tökéletesebb modell, ez már tényleg egy vérbeli robotkutya: visszahozza az eldobott botot vagy labdát. Nagyon sokat tud, például vezeték nélkül képes csatlakozni más eszközökhöz, és továbbíthat képet, videót vagy hangot. A mesterséges intelligenciája is kiemelkedően fejlett, saját személyiséget tud felépíteni. Ebben már egy 576 MHz-es proci ketyeg, és 64 MB RAM van benne, amit megtoldottak 4 mega flashmemóriával is, a kamerája pedig 350 ezer pixeles.

Az ára 1599 dollár volt, ami mai áron valamivel több mint 400 ezer forint.

Forrás: Sony, Wikipédia