Itt egy interaktív grafikon, amin csekkolhatod, milyen lesz a klímaváltozás a lakhelyeden

18/09/06 csütörtök
ujnemzedek.hu
Megnézheted, hogy pár év vagy évtized múlva mennyivel lesz melegebb pontosan ott, ahol élsz. Csak írd be a település nevét, és jön a pontos eredmény. Fázni nem fogsz, az tuti.

Az ember egy dolgot már tutira elért: az éghajlatváltozást, a saját hülyeségéből, amit már csak azok tagadnak, akik szerint például a Föld lapos.

A Climate Impact Lab rengeteg egyetem, klímakutató, közgazdász együttműködésével hozta létre azt az összeállítást, ahol településszinten lehet lecsekkolni, hol tartunk a felmelegedésben, és mi várható még a XXI. század végéig.

Kecskeméten például ez:

Mumbaiban meg ez:

Hogy a saját településeden mennyire lesz forró a talaj, azt itt csekkolhatod. 

Közben a  New Castle-i Egyetem kutatói Európa 571 városának adatait elemezték, majd arra jutottak, hogy az eddiginél jóval durvább időjárásra számíthatunk a 2050-2100 között. A szakemberek olyan természeti jelenségeket elemeztek a klímamodell alkalmazásával, mint az aszályok, hőhullámok, áradások. Eredményüket az Environmental Research Letters tudományos folyóiratban közölték.

Az eredmények szerint a vizsgált országokban egyre többször lesznek hőhullámok, legnagyobb mértékben érintett területek a dél-európai országok lesznek.Számításaik szerint az Ibériai-félsziget déli részén fekvő Malagában és Almeirában lesz a legnagyobb a szárasság. Északnyugat-Európában egyre több folyó fog megáradni.

sea ocean water wave nature night dark blue sky mountain hill landscape lights horizon nature outdoor
Forrás: Stocksnap

"Kutatásunk rávilágít, hogy sürgősen terveket kell kidolgozni arra, hogy városaink miként birkózzanak meg ezekkel a jövőbeni időjárási jelenségekkel. Már most első kézből látjuk a szélsőséges időjárási események következményeit az európai fővárosokban. Párizsban az átlaghoz képest több mint négy métert nőtt a Szajna vízszintje" - mesélte tanulmányukról Richard Dawson professzor. 

Az áradások szintje extrém mértékben fog nőni olyan fővárosokban is mint, Dublin, Helsinki, Riga, Vilnius és Zágráb. A szakértők szerint a legnagyobb mértékű áradás, több mint 80%-os vízszintnövekedéssel jár majd, és olyan városokat veszélyeztet, mint Santiago de Compostela, Cork, Waterford, Braga, Barcelos és Derry/Londonderry. 

A hőhullámok leginkább Stockholmban és Rómában jelentkeznek majd, de nem kímélik Prágát és Bécset sem. Lisszabonban és Madridban óriási lesz a szárazság, épp úgy, ahogy Athénban, a máltai Valettában és Szófiában is.

Szóval van baj

És akkor csekkoljuk a cikk elején emlegetett cikkben felhalmozott adatok alapján BUDAPESTET: itt 1960 óta vannak adatok. Akkor öt olyan nap volt egy évben, amikor egymás után a 32 fokot ütötte a hőmérő. Ez 1980 óta egyre fokozódott: 2018-ra 12 lett, és ha haladunk 2060-ra 25 igazán kánikulai 24 órákkal kell számolni Budapesten. 

Ami nem hangzik túl jól...