Infók a jövőről - aki kérdez: az emberiség! Akik válaszolnak: a tudósok!

18/03/22 csütörtök
ujnemzedek.hu
Mikor megyünk egy másik bolygóra lakni? Egyáltalán: van még 500 éve a homo sapiensnek?

A Scientific American vezető tudósokat kérdeztek meg ezekről, meg a legérdekesebb, a jövőnket érintő kérdésekről - egészen pontosan 20 kérdést tettek fel, mi ebből 10-et választottunk ki. 

Van az emberiségnek lehetősége a Földön kívül élni?

"Nagyon nagyon veszélyes ebbe az illúzióba ringatni magunkat. A világegyetemben egyetlen olyan pontot nem ismerünk jelenleg, amely kényelmesebb lenne akár a Déli-sarknál. A Föld problémáit a Földön kell megoldanunk. Ennek ellenére valószínű, hogy a Marsot, vagy más bolygókat hamarosan földi kalandorok fogják majd járni - akárhogy is nézzük, ez idővel új fajok kialakulásához vezet majd." - Martin Rees, asztrofizikus

Lehetséges lesz-e kicserélnünk az emberi testet mérnöki eljárással valami jobbra?

"A dolgok jelen állása szerint évszázadokon belül egyszerűen muszáj lesz ilyen eljárásokkal előállni - az agyban található szövetek újjáépítése komoly kutatást igényel, de a tudomány affelé halad, hogy reménykedhetünk abban, hogy az olyan betegségek, mint az Alzheimer- vagy Parkinson-kór gyógyíthatóak lesznek." - Robert Langer, David H. Koch, MIT

Tudjuk-e táplálni a Föld teljes lakosságát anélkül, hogy elpusztítanánk?

"Igen. Íme, ezt kell tennünk: csökkenteni a növényi hulladékot, a fogyasztói hulladékot és a húsfogyasztást; megfelelő vetőmagtechnológiák és kezelési gyakorlatokat kell bevezetnünk; többet kell fektetnünk a mezőgazdasági kutatásba és fejlesztésbe; és összpontosítanunk kell a fenntartható mezőgazdaságot jellemző társadalmi-gazdasági és környezetvédelmi szempontjainak előmozdítására." - Pamela Ronald, professzor.

Meghódítjuk-e valaha a világűrt?

"Attól függ, mit nevezünk meghódításnak: ha a robotok pl. hódítóknak számítanak, akkor már régen megtettük. Ha ez azt jelenti, hogy mikrobákat küldünk a Földről és tartjuk fenn őket, amelyek talán növekedni fognak, akkor sajnos nem valószínű, hogy ezt is megtettük - talán a Marson a Phoenix űrhajóval és szinte biztosan a Curiosity roverben. Ha ez azt jelenti, hogy embereket küldünk fel, DE NEM tartósan, akkor az az elkövetkezendő 50 évben megtörténhet. Ha azonban olyasmit szeretnénk elképzelni, ami konkrét kolonizálást jelöl, Földről érkező utánpótlással, telepesekkel, akkor az még nagyon a jövő zenéje." - Catharine A. Conley, a NASA bolygóvédelmi tisztje.

A cikkben olyan kérdések is szerepelnek, hogy pl. fel fogjuk-e fedezni a Föld "ikrét" ("arra tenném a pénzem, hogy igen - Aki Roberge, a Nasa asztrofizikusa), kitaláljuk-e, a sötét anyagot mire használhatjuk vajon ("Reménykedünk, de nincs rá garancia." - Lisa Randall, Frank B. Baird, Harvard Egyetem), eljutunk-e valahova odáig, hogy urrá legyünk olyan agyat érintő problémákon, mint a skizofénia ("Még mindig megfoghatatlan bajokról beszélünk" - Michael Gazzaniga, a SAGE Center igazgatója) - több is van ám ott, ahonnan ez jött, tessék ide kattintani!