Így néz ki a globális felmelegedés egy animációba sűrítve

18/04/24 kedd
ujnemzedek.hu
Mindössze 14 másodperc kell ahhoz, hogy megnézzük a Föld felszíni hőmérsékletének változását 1880-tól egészen 2016-ig.

NOAA-ból származó animáció 1880-tól mutatja be az éves átlaghőmérsékletet, főként a melegrekordokat egészen 2016-ig. Az animációs térképhez a következő megjegyzést írták:

Az animáción jól látható, hogy a korai éveiből származó térképeken még a kék árnyalatok dominálnak, jelezve, hogy a hõmérséklet egész jó volt. Az 1980-as évekre a térképen a sárgás árnyalatokat bukkantak fel. A 2000-es években a bolygó nagy része narancssárga és vöröses színben kezdett mutatkozni, 3 ° C-kal megemelkedett az átlag hőmérséklet, és már csak néhány elszigetelt hűvös folt látható. Az elmúlt években a térképeket a vörös árnyalatok vették birtokba, jelezvén, hogy a globális felmelegedés minden részén jelen van a bolygónknak.

Az éghajlatváltozással foglalkozó szakértők szerint a növekvő üvegházhatás miatt bekövetkező globális felmelegedés nem feltétlenül jelenti azt, hogy évente melegebb lesz az előző évhez képest. Az természetes változékonyságnak tekinthető, ha egyik évben melegebb az idő, míg a másikban hűvösebb, még akkor is, ha a Föld hosszú távon melegszik.

Forrás: earthsky