Így mentette meg a 3D nyomtatás egy tacskó életét

18/09/27 csütörtök
ujnemzedek.hu
Egy kilencéves tacskó életét mentette meg a kanadai állatorvos a legmodernebb technológiával.

A Gizmodo számolt be a kutyus esetéről, akinek koponyáján egy hatalmas daganat keletkezett, ráadásul néhány hónap alatt majdnem a duplájára nőtt. Patches, a tacskó a műtét előtt már egy narancs méretű púppal járt-kelt a fején, ekkor javasolták gazdáinak, hogy keressék fel Michelle Oblak sebészt.

Az állat koponyájáról és a daganatról CT készült, majd Michelle Oblak a munkatársaival szoftveres szimulációt készített a műtétről, és ennek során virtuálisan kivágták a kutyus koponyájából a daganatot.

A különleges eljárás lényege, hogy 3D nyomtatóval készítenek el egy, a beteg állat koponyáját fedő koponyatetőt, aminek anyaga titániumötvözet. Ezzel pótolják a műtét során eltávolított koponyadarabot. 

Az orvosnő elmondta, hogy két milliméternél kisebb hibahatárt engedhettek csak meg maguknak.

Márciusban került sor a műtétre, ami több órán át zajlott. A beavatkozás alatt eltávolították a tumort, és vele együtt a tacskó koponyájának kétharmadát, amit aztán kiegészítettek a fent említett „sapkával”.  

Patches jól viselte a műtétet, ébredés után már képes volt sétálni, enni és pisilni is. Azóta a kutyus egészséges, de sajnos egy baleset miatt lebénultak a hátsó lábai. A makacs eb nem hajlandó "kerekesszéket" használni, inkább a mellső lábaival húzza magát.