Hülyét csinálhat belőled a légszennyezés

18/09/03 hétfő
ujnemzedek.hu
Nem képletesen - szó szerint: csökkenhet az intelligenciád, ha folyamatosan füstben bolyongsz.

Proceedings of the National Academy of Sciences magazinban megjelent tanulmány rámutat: 

a szmog nem csak a tüdőre, hanem az agyadra is rámegy.

Vagyis szerintük csökkenti a légszennyezés az abban csámborgók intelligenciaszintjét. A "józan paraszti ész" kifejezéshalmazt a tiszta levegő vs. városi környezetre ráhúzó kutatás szerint - amit egyébként, khm, KÍNÁBAN végeztek - a szennyezett levegőt belélegzők mind a nyelvtani, mind a matematikai feladatokat nehezebben végzik el.

Egy teljes évnyi nyári szünet, csak nem úgy

Korábban is voltak már figyelmeztető jelek. A British Medical Journal Openben megjelent egy tanulmány, amely során több mint 500 ezer, 18 év alatti gyereknél vizsgálták meg, mennyire vannak kitéve légszennyezésnek. Az adatokat összevetették a mentális betegségekre felírt gyógyszerek adataival, a vizsgált orvosságok spektruma a nyugtatóktól a pszichózisokat kezelő szerekig terjedt.


Pixabay

"Az eredmények azt is jelenthetik, hogy a leginkább a közlekedésből származó légszennyezés csökkentésével kevesebb pszichiátriai betegség lenne a gyerekek és a tizenévesek körében"

- vélte Anna Oudin, az Umeai Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

Mint Frank Kelly, a londoni King's College kutatója elmondta, egyre több bizonyíték utal arra, hogy a gyerekek különösen érzékenyek a levegő minőségére, részben azért, mert sokkal aktívabbak, így többet szívnak magukba a piszkos levegőből, és azért is, mert a fejlődésben lévő szervek sebezhetőbbek.

Na de vissza az agyhoz: egy, 20 ezer fő részvételével 2010 és 2014 között elvégzett kutatás során, ami a nitrogéndioxid- és a kéndioxid-szennyezést hasonlították össze, kimutatták, hogy a huzamosabb, szennyezett környezetben eltöltött idő úgy hat az agyra, mintha egyévnyi oktatás csak úgy kimaradt volna az alanyok életéből. És ami még érdekes: azok a diákok, akik a különösen szmogos napokon tettek vizsgát, jellemzően rosszabbul teljesítettek.