Hoppá: új gyógymód segíthet a pesszimistákon

18/08/21 kedd
ujnemzedek.hu
De ha minket kérdeztek, úgyis reménytelen az egész...

Az, hogy ezen a képen egy félig teli vagy egy félig üres poharat látsz, nem csak azon múlik, hogy milyen környezetben nőttél fel.

 

Az MIT kutatócsapata szerint pedig elég egy kicsit belepiszkálni az agy egy bizonyos részébe ahhoz, hogy hajlamosabbak legyünk a dolgok negatív oldalára koncentrálni. 

Bemutatjuk csóri kis caudate nucleust

Ez az agyterület a motoros folyamatok irányításáért és - többek között - az asszociatív tanulásért felel. Aztán kisült, hogy a szerepe a pesszimista vagy optimista agyalásban is hatalmas. Az MIT kutatói évekig macerálták kisállatok agyában a caudate nucleust.

Kisült, hogy ha ezt az agyterületet stimulálják, a kísérleti alany egyértelműen pesszimistább lesz. Vagyis sokkal jobban rápörög a negatív dolgokra, és inkább azokon rugózik, és ezzel arányosan jóval kevésbé bízik a pozitív forgatókönyvek megvalósulásában. 

A lényeg: a kutatás egyik vezetője, Graybiel doktor, aki az MIT professzora és a McGovern Agykutatási Intézet tagja, neves pszichiáterekkel dolgozik tovább szorongástól és depressziótól szenvedő páciensekkel, azt remélve, hogy a felfedezés segíthet a gyógyulásukban. 

via GIPHY

Különben az megvan, hogy az éneklés csökkenti a szorongást és segít a depresszió elleni küzdelemben?

 

Forrás: BigThink.com