Hogyan lehetsz tökéletesen higiénikus a tudomány szerint?

17/09/21 csütörtök
ujnemzedek.hu
Mindennapi rutinként végezzük tisztálkodási szokásainkat, de most kiderül, ki csinálta eddig helyesen!

Az Insider cikkében arról kérdeztek meg néhány orvosi egyesületet és a szakembert, hogy milyen hasznos tanácsokkal tudnak szolgálni, amiket beépíthetünk hétköznapi higiéniás szokásainkba. 

Milyen gyakran mossunk hajat? 

A rövid és tömör válasz úgy hangzik, hogy senkinek nem kell naponta hajat mosnia. Ha normál vagy száraz típusba tartozik a hajad, elég hetente egyszer vagy kétszer megmosni. 

Milyen gyakran mossunk fogat? 

Az Amerikai Fogászati ​​Egyesület azt javasolja, hogy két percig, naponta kétszer kell fogatmosni, bár nem határozták meg, melyik napszakban. Az tény viszont, hogy este, lefekvés előtt mindenképp most fogat, hiszen ha nem teszed, a szádban maradt lepedékek akcióba lendülnek.

Milyen gyakran fürödjünk?

A legtöbb ember túl sokat is zuhanyzik, ez még akkor is így van, ha ezt nem mindig érezzük így a villamoson állva! A Buzzfeed megkérdezett pár bőrgyógyászt, akik azt mondták két-három naponta elég lenne zuhanyoznia egy embernek. Persze ez attól is függ, hogy hol él, mit csinál, mennyit sportol stb. Ami a reggeli és a napközben történő fürdést illeti: sok tényezőtől függ, de ha zsíros bőrünk van, legjobb ha minden este lezuhanyzunk, írja Greatist .

Milyen időnként használhatunk fogselymet? 

Az American Dental Association napi egyszeri használatát ajánlja a fogselyemezésnek, de a 2016. augusztusi AP jelentés szerint a fogselyemezés hatékonyságát soha nem kutatták. E bizonyítékok nélkül lehetséges, hogy a fogselyemezés nem feltétlenül szükséges.

Minden fogmosáskor használjunk szájvizet? 

Az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata szerint a fluoridot tartalmazó szájvíz használatával meg lehet előzni a fogszuvasodást, de fontos, hogy fogmosás után nem szabad közvetlenül használni!

Mikor vágjuk le a körmünket? 

Ez attól függ, hogy mennyi ideig akarod a körmödet növeszteni, de hetente vagy kéthetente érdemes időt szánni rájuk. Figyelj arra, hogy ne legyen töredezett, repedezett vágás utána a körmöd mert úgy könnyen fel- vagy beszakadhatnak.  

Milyen gyakran tisztítsuk meg szemüvegünket?

Nem kell minden percben áttörölgetni a lencsét, ezért a szemüvegesek legrosszabb szokása, hogy már csak legvégső esetben tisztítják meg azt. Amikor már nem látsz át rajta, ne használd az ingedet! Ne azzal töröld meg, ami legelsőnek a kezed ügyébe kerül. A legjobb ha mosogatószerrel és vízzel átöblíted, vagy tiszta pamut ruhával átdörzsölöd, de vannak már külön erre a célra gyártott nedves szemüvegtörlők is.

Mikor kell lecserélni a borotvánkat? 

Ez persze függ a borotva minőségétől és fajtájától is, de ha úgy érzed, mintha húzná, nyúzná a bőröd, akkor valószínűleg tompák lesznek az élei, és ideje váltani. Annak érdekében, hogy hosszabb ideig élesebb legyenek a pengék, feltétlenül öblítsd le a forró vízzel a késeket, majd hagyd száradni, hogy ne rozsdásodjanak meg.

Forrás: insider