Hipnotikus robothallal tanulmányozzák az óceánt az MIT kutatói

18/03/28 szerda
ujnemzedek.hu
SoFi úgy birkózik meg a nyomással meg a tengerméllyel, hogy az valami elképesztő.

Ha lehet a robothalpiacnak sztárja, akkor az ebben a percben a MIT által kifejlesztett vízfurkász gadget, SoFi lehet csupán - nem mi állítjuk ezt, hanem azok, akik jobban elmerültek az évek során az óceánkutatásban, mint mi. Jó, azt persze simán megállíptjuk laikusként is, hogy SoFi baromi királyul néz ki:

Érted:

ez egy távirányítós hal!

Kimondhatjuk: a távíirányítós autó csickáknak való ezek után. Azonban SoFi nem csupán arra jó, sőt, MESSZE nem arra jó, hogy a kádban pocsoljunk vele: a halszerű mozgást (amit egy hidraulikus pumpának köszönhet a gép) olyannyira sikerült lekoppintani a (hm:) halakról, hogy a cucc simán megbirkózik az áramlatokkal és a nyomással. A cucc majd fél méter (45 centi), és majd' másfél kilogramm - az alkatrészeket nagyjából teljesen egy 3D-s nyomtató segítségével állították elő. 

Kivéve a (nyilvánvalóan) halszem optikát

amit egy, a telefonok aksijához hasonló akkuról tudunk üzemeltetni. Márha lenne bárki olyan marha, hogy ránkbízná SoFi-t. Merthogy (mint azt már említettük) a hal távirányítós, és a tér minden részébe elszambázik, ha arra kérjük. A távirányítás hatótávja kb. 15 méter - és az első tesztek alapján a halhaverok is megszívják, annyira hasonlít rájuk.