Hihetetlennek tűnő tények! Akarod felforgatni a tudásodat? Akkor olvasd el ezt!

18/08/15 szerda
ujnemzedek.hu
Nem: a kutyák jó eséllyel nem színvakok. És nem csak a macskák dorombolnak.

Ha most arra kérnénk (fegyverrel), hogy azonnal mondj valami olyan dolgot,amiben tuti biztos vagy, ami TUDOTT, és mindenki által 100 százalékosnak tartott dolog lenne, akkor biztos ilyeneket mondanál:

- Einstein megbukott matekból (/fizikából)

- ugyanő mondta - a matekbukás után jópár évvel - hogy "ha kipusztulnak a méhek, az emberiségnek négy éve marad, aztán annyi"

- illetve Newton úgy TALÁLTA FEL a gravitációt, hogy a fejére esett egy alma.

Na most ez a három itt úgy baromság, ahogy van

Úgynevezett városi legendákról beszélünk: a szóbeszéd vagy városi legenda (angol nevének – urban legend – tükörfordítása nyomán) főleg a városi közösségek történeteinek gyűjtőneve. A hihetőnek hangzó (soknak van valóságalapja), ám szokatlan, sőt néha morbid történetek főbb vonásai állandóak, de a terjedése során a szereplők, a helyszín, az időpont stb. legtöbbször cserélődnek. Számos neves újságot is megtévesztettek már az efféle történetekkel, amelyek főcímként hozták le a fiktív legendát. Napjainkban az interneten, főleg a Facebook-on terjednek el pillanatok alatt a hihető, de nem megtörtént történetek.

Aki olvasott Neil Gaiman novellákat, az ismeri a műfajt, aki nem, az meg kezdje el.

 És ha már Newton: 

a dolog - már az alma + esés = gravitáció valóban megesett, de nem úgy, ahogy a legenda tartja: nem a fejére esett szundikálás közben, hanem hosszú idő után Newtonnak esett le, hogy akkor itt van valami összefüggés.

Vagy ott a dolog a kutyákkal:

akik - legalábbis a tudomány mai állása szerint nem monokrómban nyomják a látás nevű dolgot. Ha a világ átmegy annyira sci-fibe, hogy meg tudjuk lesni a világot egy eb szemén keresztül, lehet, hogy koppanunk a hippiszínektől, de egyelőre még csak az a tuti, hogy Bodriék felismerik a kék és a sárga színt (ugyanakkor a pirosat és a zöldet nem tudják megkülönböztetni, HAHA). ÉS még egy cukiság: nem csak a macska dorombol ám, hanem pl. a gorilla is (ha úgy tartja kedve).

És mi van a nyelves dolgokkal?

Nem a franciacsókról beszélünk, hanem arról, amit szintén mindenki tudni vél: hogy a nyelvünk különböző részein más és más ízeket érzünk. Ez sem true: az egyes ízek érzékelésére specializálódott receptorok az egész nyelvünkön, tulajdonképpen "össze-vissza" megtalálhatóak.

Jó, de az hülyeség, hogy az ember lát a sötétben, nem?

Hát, ez speciel nem az. Az emberi látás egészen rendkívüli, egy dolog tesz be neki, mégpedig az, hogy a Föld gömbölyű. Így a maximális távolság, amire ellátunk az nagyjából 5 kilométer. Ugyanakkor, ha a Föld lapos lenne, az emberi szem képes volna észlelni a tőle 43 kilométerre lévő égő gyertyát a vaksötétben.

Jó, de a Föld lapos, nem?

Nem. A Föld nem lapos.

Ide kattints további trueságokért!