Hétköznapi dolgok, amikről a tudósoknak fogalmuk sincs, hogy működnek

18/07/11 szerda
ujnemzedek.hu
Mert minek csukjuk be a szemünket csókolózás közben? És HOGYAN rajongunk a zenéért?

Csomó furfangos kérdés, és sehol egy értelmes válasz. Persze mi magunk olykor nem is bánjuk, ha nincs konkretizálva valami - lásd például a szerelmet. Mennyivel jobb nekünk most, hogy tudjuk: az érzelmek szimplán holmi biokémiai folyamatok? 

EGY PICIT SEM JOBB

Úgyhogy maradjanak csak rejtélyek az életünkben. Mint pl. maradjon rejtély, hogy 

A lepkék minek keringenek a lámpafény körül

Van egy csomó elmélet, naná, de KONKRÉT okot még nem találtak a szakik a jelenségre - pedig mindenki ismeri, ember nincs, aki ne találkozott volna vele. Valószínűsíthetően a navigációjukhoz van köze különben, avagy egyfajta párzási átverésnek lesznek a szárnyasok áldozatai...

a mi tippünk: a lepkék a lámpásunkat ROHMOTRA'DOG'OGG néven felettük uralkodó istenként tisztelik, és lepkeáldozattal hódolnak nagysága előtt.

Miért csukjuk be a szemünket csókolózás közben?

Vajon azért csináljuk, mert fokozni akarjuk a fontosságát, vagy egyszerűen megfosztjuk magunkat az egyik érzékszervünktől, így növelve az érintés hatásfokát? Nos, a tudósoknak dunsztjuk nincs róla.

a mi tippünk: annyira röhejes képet vágunk közben, hogy inkább nem rontjuk el az élményt felröhögésekkel.

Mitől roppan az ujjunk?

Az ízületekben van egy kis szabad tér, amit synovialis folyadék tölt ki - ez a súrlódás csökkentéséért felel. Amikor kiroppantjuk az ujjunkat, akkor voltaképp a folyadékbuborékok kipukkanását halljuk. Oké, de egyes tudósok szerint ez nem lehet akkora hanggal, mint amekorrát az ujjroppantás okoz. 

a mi tippünk: de, lehet.

Mitől működik a placebo?

Vagyis hogy lehet, hogy olykor működek azoka  gyógyszerek is, amik nem is gyógyszerek, csak azt hisszük róluk, hogy azok? Az egyik leggyakoribb elmélet szerint a placebo hatás a beteg elvárásainak köszönhető. Ha valaki arra számít, hogy a beszedett pirula hatására jobban lesz, akkor lehetséges, hogy a szervezet saját kémiája hasonló hatásokat produkál, mint amit a gyógyszer okozna. Ezt az elméletet már megcáfolták - hogy mi az igazság, az egyelőre rejtély.

a mi tippünk: azt reméljük, hogy cukorkát kapunk. A testünk ezáltal becsapódik, end of story.

Miért szeretjük a zenét?

CSAK, vágnánk rá szívünk szerint, de az nem lenne tudományos: az agyunk szereti az ismétlődő mintákat, ez az egyik teória a sok közül, de konszenzus a tudományo élet legmakacsabb tagjai között nem akad, mert elmentek diszkóba

a mi tippünk: CSAK, mert jó!

kiemelt kép: Photo by Randy Colas on Unsplash