Hawaii: már hangtalanul ciripelnek a tücskök

18/02/20 kedd
ujnemzedek.hu
A Hawaiin élő tücskök az evolúciós fejlődésük során "lehalkították" ciripelésüket - legalábbis a brit tudósok szerint. A Biology Letters posztolták tanulmányukat a a St. Andrews Egyetem és a Cambridge Egyetem kutatói a Kauai-szigeten élő mezei tücskök viselkedéséről.

Elég brutál dolog miatt hallgatnak a tücskök

Azt már általánosban megtanuljuk biológiai órán, hogy a tücsök, szárnyait összedörzsölve adja ki a furcsa, ciripelő hangot, hogy ezzel párosodásra hívja a nőstény egyedeket. Ezt viszont mostanában mellőzik a Kauain élő mezei tücskök. 

Az ok elég borzasztóan hangzik: ciripelésük azért halkult el,  mert egy olyan parazita legyet vonz be, ami a tücsök testét használja az utódai nevelésére. A fekete jószág testébe lerakja lárváit a légy, majd azok belülről falják fel a ciripelő állatot. Ez már önmagában beillik egy horrorsztoriba, totál megértjük a tücskök fajfenttartó, evolúciós reakcióját.

Persze nem egyből halkultak el, idő kellett míg olyan szárnyakat növesztettek, amik nem adnak ki hangot, ha összedörzsölik őket. Hogy találnak így párra? Az eszes állatok olyan tücsökfajok közelébe települnek, akik még adnak ki hangot, így az ő ciripelésüket használják fel, hogy felhívják a nőstények figyelmét.

Forrás: Understanding Evolution