Hatvan éves rejtélyt oldottak meg a hyperagyas diákok

17/12/18 hétfő
ujnemzedek.hu
Figyelem: mi sem értjük, csak örülünk, hogy az elmésség nem korfüggő - komoly szakikat előztek be a Colorado-i egyetemisták.

A teljes tanulmány itt található - aki megért belőle egy komolyabb kukkot is, lesz szíves velünk is közölni az eredményeket pls, merthogy az űrkutatásnál jobban csak a DIY génsebészethez értünk jobban. A lényeg azonban az, hogy pár alig kikamaszodott nyikhaj 5 év alatt egy olyan problémára talált bizonyítást

ami 60 éve a legnagyobb agyakban okoz komolyabb gondokat.

Szerepelnek a leírásban elektronok, neutrínók, meg a kozmikus sugárzás, amit mi eddig csupán a Fantasztikus Négyes képregényekhez tudtunk hozzákötni. Persze annyira nem vagyunk hülyék és tájékozatlanok, hogy sose hallottuk volna James Van Alllen nevét - ő volt az, aki a Földet körülvevő sugárzási öv jelenlétét bizonyított az Explorer-1 segítségével. A tudósok ekkor az övet az úgynevezett kozmikus sugarakért is felelőssé tették - aztán most egy diákprojekt bebizonyította, hogy nem is.

A Colorado Boulder Egyetem csapata a robbanások és a szupernovák kozmikus sugarait tette felelőssé ugyanis a potenciálisan káros részecskék forrásaként a Föld sugárzási övében.

Ez nyilván egetrengető eredmény annak ellenére is, hogy nem lesz olcsóbb miatta a PS4, sőt, a nap is ugyanúgy kel majd fel holnap is (vagyis sehogy, nyálkás és nyúlós tél van). Az értetlenségünk ellenére csak azért osztjuk meg veletek a dolgot, mert 65 egyetemistáról van szó, akik egy maguk gründolta meteorlógia műholddal jöttek rá egy hatvan éve állandóan jelen levő problémára - cicaharcnak tűnhet ez, mégis, ezeket a kölköket ünnepli most a tudományos világ.

És hol jobb celebnek lenni: a kereskedelmin vagy a Nerd-ök Mekkájában?

A választ rátok bízzuk - infókat a dologról itt találtok bővebben. Ha tévedtünk, kijavítani bármit ér!