Három mítosz és három tény a balkezesekről

18/02/20 kedd
ujnemzedek.hu
Csupán 10% a balkezesek aránya. Volt olyan időszak a történelemben, amikor a balkezességet szerencsétlenségnek tartották, így erről is számos mítosz maradt fent. Vannak olyan tévhitek, amiket még mai napig sokan hangoztatnak, lássuk párat belőlük, melyik igaz és melyik hamis?

1. Mítosz: a balkezesek introvertáltak, intelligensek és kreatívak

Számos feljegyzés létezik a balkezes művészekről, zenészekről, ettől függetlenül túlzó és legyszerűsített általánosítás lenne kijelenteni, hogy a balkezet irányító jobb agyfélteke a kreativitás székhelye. Nagyon sok kutatás készült arról, hogy a balkezesség és a kreativitás pozitív kapcsolatot mutat, de a szakértők között még nem született erről egyetértés. Az introvertáltságot sem lehet egyértelműen megállapítani, pedig erről is készült számos tanulmány. A legismertebb talán a egy új-zélandi felmérés, amely szerint a jobb- és balkezesek nem különböznek személyiségükben, viszont a kutatás igazolta, hogy a vegyes kezűek között több az introvertált személyiség.


Fotó: Unsplash

1. Tény: A balkezesek beszédközpontja nem baloldali dominanciájú

Az emberek túlnyomó részének a beszédképességéért szinte mindig a bal félteke a felelős. Ezért van az, hogy a bal oldalon elszenvedett stroke, vagy más agysérülés gyakran jár nyelvi problémákkal. A jobbkezesek 96%-a bal agyféltekei központtalrendelkezik, míg a balkezesek csak 70 %-a balagyú, 15 %-ban mindkét, és 15 %-nál a jobb agyféltekéhez kötött a beszédközpont.

2. Mítosz: A balkezesek korábban halnak, több közöttük az immunbetegségben szenvedő

Ezt a mítoszt egy kutatással cáfolták meg, amely során 21 000 beteget vizsgáltak meg. Az eredmények szerint a balkezesek nem mutatnak nagyobb hajlamot az immunrendszer rendellenességeire.

2. Tény: Az életkor előrehaladtával több ember is vegyes kezű lesz 

Egy kísérletben csak jobbkezeseket teszteltek: a résztvevők több kézügyességet igénylő feladatban vettek részt, mint például a vonalkövetés, célzás, érintés. A fiatalabb résztvevők, akiknek átlagéletkora 25 év volt, kiváló eredményeket értek el, csak a jobb kezüket használva a teszteken. A középkorúak, akiknek átlagéletkora 50 év volt, ugyanolyan jól teljesítettek, de mindkét kezüket igénybe vették a célzásos feladatnál. Míg két idősebb korosztály a 70 és 80 év közöttiek úgy szerepeltek jól, hogy minden feladatnál igénybe vették mindkét kezüket.

3. Tény: A balkezesség előnye a sportban 

Vannak kifejezetten balkezes sportágak vagyis, amik kedveznek a balkezeseknek. Az olyan sportágakban, ahol az ellenfél közvetlenül, szemtől-szemben támad, mint pl. az ökölvívás, vagy a tenisz, asztaltenisz, ott a balkezeseknek egyértelmű előnyük van. Valójában a balkezesség evolúciós tényezőként maradt fenn, „harci” előnyhöz juttatja a „tulajdonosát”.

3. Mítosz: A balkezeseket mindig üldözték és ma sincsenek jobb helyzetben

Voltak olyan korszakok a történelemben, amikor szerencsétlenségként vagy átokként tekintettek a balkezességre. Sokan, hogy ne érjék őket attrocitások, inkább megtanulni jobb kézzel élni, mivel voltak olyan kultúrák, ahol élt a jobbkéz a jó, a balkéz a rossz elmélet. Ezekből születtek a „kétbalkéz”, kétballáb” kifejezések is. A balkezesek „üldözöttsége” vagy hátrányos megkülönböztetése viszont manapság már egyáltalán nem létezik.

Forrás: psychologytoday