Ha koncertre jársz, tovább élsz kilenc évvel

18/04/03 kedd
ujnemzedek.hu
Brit tudósok kimutatták. Nem vicc. 

A brit tudósokban bízhatunk: ezúttal egy eddig méltatlanul háttérbe szorított témakört tanulmányoztak. Azt vizsgálták, hogy a rendszeres koncertlátogatás hogyan befolyásolja az emberek életkorát.

Egy komoly tanulmányról van szó, amit a londoni Goldsmith Egyetem Viselkedéstudományi Tanszékének tudományos munkatársa, Patrick Fagan készített az O2 koncertszervező céggel közösen. Annyira precíz volt a tanulmány, hogy még a szív frekvenciáját is mérték a kísérlet közben, ami alatt a résztvevőknek nőtt az önértékelésük is, és a másokhoz való közelség illetve a mentális inger is jót tett nekik. 

Megállapították, hogy aki minimum 20 percet eltölt egy koncerten, annak 21 százalékkal jobb lesz a közérzete. Aki pedig minimum kéthetente elmegy egy koncertre, az kilenc évvel tovább él.

A rendszeres koncertlátogatás hatására ugyanis boldogabbak, elégedettebbek leszünk, növekszik az önbecsülésünk, sőt, még a termelékenységünk is. Az is érdekes, hogy a jóga csak 10, a kutyasétáltatás pedig mindössze 7 százalékkal javítja a közérzetünket. 


Fotó: Pixabay

De nem lehet megúszni a dolgot otthoni zenehallgatással. A britek kétharmada állítja, hogy a magányos zenehallgatás egyáltalán nem ilyen jótékony hatású, az sokkal kevésbé növeli a boldogságszintünket, mint a közös koncertélmény.

Persze lehet, hogy azt is érdemes lenne megnézni, hogy aki kéthetente megengedhet magának egy koncertjegyet - ami sokszor nem is annyira olcsó -, az más szempontból is jobb körülmények között élhet, mint aki nem. És az is érdekes kérdés, hogy egy Pintér Tibor-musical egyenértékű-e mondjuk egy Carbonfools-koncerttel, vagy egy jazzkoncert egy zúzós punk- vagy metálbanda produkciójával. De ez bizonyára majd egy következő kutatásból derül ki...