Gyorsabban gépelsz, mint ezek a majmok az agyukkal?

16/09/21 szerda
ujnemzedek.hu
Az irodalom felett még nem veszik át a hatalmat, de Shakespeare-t már tudnak gépelni gondolatvezérléssel.

A földi evolúció során kevés egyed kapott olyan oktatást egy másik fajtól, mint a Stanford Egyetem két majma. Az emberi faj néhány tudós egyede ugyanis elérte, hogy az állatok Shakespeare idézeteket gépeljenek be kezeik vagy bármilyen más testrészük segítsége nélkül, kizárólag az agytevékenységükkel.

A majmok persze valójában nem tudnak angolul írni vagy beszélni, és a kísérlet során sem tanultak meg, csupán egy előre megtervezett formulát követnek egy képernyőn. A tudósok által kifejlesztett algoritmus az agytevékenység mintáit fordítja kurzormozgássá, amit monitoron jelenítettek meg.

Egy sárga pontokból álló 6x6-os rácsot jelenítettek meg a majmok előtt, ahol minden ponthoz egy betűt rendeltek, aztán egy-egy pont zöldre váltott meghatározott sorrendben, és úgy is maradt, amíg a majmok a kurzort fölé nem irányították gondolatvezérléssel. Amikor eltalálták a zöld pontot a kurzorral, felvillant a következő zöld pont, azaz a gépelendő szöveg következő betűje. A majmok Hamletet és New York Times cikkeket gépeltek így, percenként 12 szavas sebességgel.

Ez ugyan meg sem közelíti egy átlagos diák sebességét, ami 72 szó/perc, de biztató kezdet, hiszen a kísérlet eredményei alapján olyan területeken lehet fejlődést elérni, mint például a súlyos bénulásban szenvedő emberek kommunikációja. Náluk már az is óriási előrelépés, ha annyit tudnak üzenni, hogy szomjasak, éhesek vagy tudnak váltani néhány szót a szeretteikkel.

A majmok globális hatalomátvételtől tehát szerencsére még nem kell tartanunk, de első lépésnek nem rossz, amit a Stanfordon elértek. 

Forrás: theverge.com