Folyton bocsánatot kérsz? Lehet, hogy szorongsz

18/09/13 csütörtök
ujnemzedek.hu
Ha valamilyen hibát vétünk, azért illik bocsánatot kérni. De mi van azokkal az emberekkel, akik folyton bocsánatot kérnek, még legtriviálisabb apróságokért is? Konkrét kutatási eredmények még nem igazolták, de a szakértők szerint aki így viselkedik, az valószínűleg legbelül szorong valami miatt.

"Attól függően, hogy mi az aktuális viselkedés célja, illetve milyen helyzetben történik, lehet afféle »biztonsági intézkedés«, kompenzációs stratégia vagy túlreagálás. Ennek a három viselkedésnek a közös pontja az, hogy azért történik, hogy a saját énünket megvédjük" - mondja Martin Antonyt, a Ryerson egyetem szorongást kutató laborjának vezetője.

Floridai Egyetem kutatói  szerint a bocsánatkérésnek nagyon fontos szerepe van a szociális életünkben hiszen, ezzel mutathatjuk ki, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy valamit elrontottunk, amit meg is bántunk. Ezzel próbáljuk csökkenteni annak az esélyét, hogy belekeveredünk egy negatív, konfliktusos helyzetbe, ami kellemetlenül érhet minket.  


Forrás: Stocksnap

Ha a bocsánatkérés mellé szorongás társul, akkor az könnyen csaphat át negatív érzelmekbe, gondolatokba. Ilyenkor kezd el parázni az ember, hogy miket mondott egy adott helyzetben és miket kellett volna inkább másként.

Csinálunk valamit, aztán arra gondolunk, hogy nem is volt az jó ötlet, és ezer más forgatókönyvet lejátszunk az agyunkban, miközben azért aggódunk, hogy mégis minden jól süljön el. A szorongás eltorzítja a gondolatainkat, eltereli azokat negatív irányba, ami arra kényszerít minket, hogy aztán folyton bocsánatot kérjünk mondataink, cselekedeteink után. 

Susan Heitler, denveri klinikai pszichológus szerint a folytonos bocsánatkérés fakadhat abból is, hogy az agy érzelmekért felelős része, az amigdala hiperaktivitást mutat. De számos olyan esetben is kényszeres bocsánatkérést tapasztalt, amikor az adott személy fizikai vagy verbálisan bántalmazó, számára nem biztonságos kapcsolatban volt. Heitler szerint ebben az esetben az egyén biztonsági módszerként használja a bocsánatkérést, bízva abban, hogy így nem bántalmazza majd a másik fél. 

A szakértők szerint a bocsánatkérésben is meg kell találni az egyensúlyt. Érezni kell, hogy mikor rontunk el valamit, vagy mikor bántunk meg valakit és akkor őszintén elnézést kell kérni.

De ne essünk át a ló túlsó oldalára, amikor mártírként mindent magunkra veszünk és csak menekülésként használjuk a "bocsánat" szót.