Félre jósok! A robotok elveszik a ti munkátok is!

17/12/07 csütörtök
ujnemzedek.hu
Számíthattak volna erre a jövendőmondók..., mert ugye látniuk kellett volna...

Igen, a hír igaz: jövőbelátó robotokat hegesztettek a Berkeley-n. Csodálkozunk, hogy a kedvenc robotbűnözős Facebook-oldalunk még nem röptette magát halálra a hír hallatán - oké, igaz ami igaz, nem arról van szó, hogy a cirkuszi sátrakban a banyák elhajíthatják a kristálygömböt a bús francba.

A helyzet a következő: a Berkeley tudós arcai olyan robotokat fejlesztettek, akik képesek kiszámítani a lehetséges változókat az elkövetkezendő pár másodpercre, és a legvalószínűbbet választani közülük. Tehát nem JÓSLÁSRÓL van szó lézereffektekkel meg generált köddel, hanem egy olyan lehetőségről, ami például barom jól jön majd az önvezető autóknál. Igen, mint például a Johnny Taxi. 

Képtalálat a következőre: „johnny taxi gif”

Írtunk már egy csomó ijesztő dologról ezzel kapcsolatban: pl. itt, vagy nézzük meg a robot-HR-est akár, de szót ejthetünk a robot gésáról is. A jóslás azonban - legyen bármennyire logikus annak, aki kicsit is konyít a matekhoz - már rég nem a jó kis álmodozós sci-fi, ez már a Philip K. Dick-féle mákonyos agyeldobás - a technikát a minap mutatták be, akit komolyabban is érdekel a techblabla, ide kattintson, és van egy videónk is.

Előre látjuk, hogy megnézed majd.