Fedezz fel új bolygókat a Kepler űrtávcső segítségével

18/03/22 csütörtök
ujnemzedek.hu
A Kepler űrtávcső által összegyűjtött felvételekből lehet most szemezgetni és új bolygókat találni.

A Google megosztott egy kódot a GitHubon, így bárki csatlakozhat ahhoz a hálózathoz és keresgélhet az exobolygók között. 


Forrás: Space (NASA/Ames Research Center/Wendy Stenzel)

Még tavaly decemberben néhány kutató két exobolygót fedezett fel az említett Kepler távcső archivált adatai között, amihez a Google által fejlesztett algoritmust használtak. Egy ideig még hezitáltak, hogy használják ezt a továbbiakban, de végül úgy döntöttek, hogy mindenki számára elérhetővé teszik, hiszen ezzel mindenki csak nyerhet. 

  • A csillagászok önkéntes adatelemzők segítségével még több bolygót fedezhetnek fel
  • A Google pedig hatékonyabban tudja tanítani mesterséges intelligenciáját
  • És persze a NASA-nak is jól jön, mert az elkövetkezendő kutatásaikhoz és küldetéseikhez rengeteg információt tudnak gyűjteni

A csillagászok és a Google döntése azért is volt szuper ötlet, mert temérdek feldolgozandó adatról van szó és a Kepler-adatbázisokban számos olyan bolygót felfedezhetünk, ami csillagászati szempontból hasznos lehet az emberiségnek és a tudomány világának is. 

A Kepler távcső eddigi több mint 150 ezer csillagot figyelt meg és ezek körül több mint 2500 exobolygót találtak eddig az adatokat elemző csillagászok. A kutatók úgy vélik, hogy minél többen fognak bele az adatok elemzésébe, annál nagyobb az esélye, hogy valami érdekeset, hasznosat és különlegeset találhatunk. 

Forrás: Space