Ez már tudományos tény: gyűlölködni a legnagyobb hülyeség

18/03/06 kedd
ujnemzedek.hu
Bár az elfogultság nem butaságfüggő, egy kutatás bebizonyította, hogy a butaság a gyűlölet irányát is... hm... BUTÍTJA.

Mindenki utál valamit. MINDENKI, nyugi, még te is. Azonban kiderült - egalábbi egy kutatócsoport azt állítja - hogy

az egyszerűség az egyszerűbb szidalmakban hisz.

 Vagyis aki a közmegegyezés szerint nem a legélesebb kés a fiókban, az hajlamosabb azokat utálni, akiket a legegyszerűbb - lásd pl. azokat, akik bőrszín alapján választja meg utálatának tárgyát, vagy a szimplán nemi alapon tesznek küönbséget aközött, hogy valakit szeret-e az illető, avagy kevésbé.

Képtalálat a következőre: „stupid gif”

Mark Brandt és Jarret Crawford szociálpszichológusok 5914 alannyal végzet kísérletükben egy egyszerű IQ-teszttel próbálták bizonyítani, hogy van-e különbég a magasabb intelligenciahányadossal, és a kevésbé magas intelligenciahányadossal rendelkezők gyűlöletfaktorában. Mint kiderült: mind a kettő utálkozik, szóval a kísérlet akár eredméyntelen is lehetne, de a két szoctudós kiszúrta: 

nem mindegy, ki mit utál.

Az eredményt fentebb már vázoltuk - ha nem teljesen világos, miről van szó a Vice cikkében, akkor idézzük inkább az egyik elkövetőt magát: „A világos határvonalak ezek alapján nem csak abban segítenek az embereknek, hogy lássa a különbséget, hanem abban is, hogy az ellenséges bázist gyökeresen különbözőnek lássák." Vagyis a világosan megkülönböztethető csoportokat EGYSZERŰBB utálni is - akinek pedig a kognitív képességei nem erősek, egyszerűbb az egyszerűbbben megkülönböztethetőt utálnia.