Elképesztő mennyiségű műanyag hulladékkal volt tele egy elpusztult bálna gyomra

18/11/27 kedd
ujnemzedek.hu
Többek között műanyag strandpapucsokat, PET-palackokat, nejlonzacskókat és 115 műanyag poharat emeltek ki egy partra sodródott bálnatetemből Indonéziában. A cikkben gyomorforgató képeket láthatsz, ha érzékeny vagy erre, inkább ne olvass tovább!

Nemrégiben találták meg egy nagy ámbráscet 9,5 méter hosszú tetemét a Wakatobi Nemzeti Parkhoz közeli partszakaszon Délkelet-Szulavézi tartományban.

A WWF természetvédelmi világszervezet kutatói és a nemzeti park szakemberei mintegy 5,9 kilogramm műanyag szemetet találtak az állat gyomrában. Volt ott 115 műanyag pohár, négy PET-palack, 25 zacskó, két strandpapucs és több mint ezer egyéb műanyagból készült tárgy.

A képek és a videó gyomorforgató látványt nyújt - ha érzékeny vagy az ilyesmire, inkább ne nézz bele!

"Noha nem sikerült megállapítani, mi okozta a cet pusztulását, borzalom, amivel a gyomrát felnyitva szembesültünk" – mondta Dvi Szuprapti, a WWF Indonézia tengeri élővilág-védelmi koordinátora, aki szerint az oszló tetem állapota már nem tette lehetővé a halál okának kiderítését.

A 260 millió embernek otthont adó indonéz szigetvilág Kína után a második legnagyobb műanyagszennyező egy tanulmány szerint, mely a Science tudományos lapban jelent meg januárban. Indonézia évente 3,2 millió tonna műanyag szemetet termel, ebből 1,29 millió kerül az óceánba a kutatás szerint.

Az indonéz kormány 70 százalékkal akarja csökkenteni a plasztikszemét mennyiségét 2025-re, intézkedéseik között szerepel, hogy lebeszélik a boltokat a műanyagzacskók használatáról, és felhívják az ország lakosainak figyelmét, hogy a műanyag szemét "közös ellenségük" – mondta Luhut Binszár Pandzsaitan tengeri ügyeket koordináló miniszter.

A helyzet sajnos tényleg komoly: az óceán teli van műanyag hulladékkal, még a legeldugottabb helyeken is.

Forrás: MTI
A kiemelt kép illusztráció, forrás: Unsplash.