Együtt repül a madarakkal, és közben lélegzetelállító felvételeket készít róluk

18/01/09 kedd
ujnemzedek.hu
Az 58 éves férfi és utasa meg is érintik a madarakat repülés közben - nem átverés, megvan rá a magyarázat.

Ha valaki, akkor az 58 éves Christian Moullec aztán igazán jóban van a madarakkal. Nem véletlenül kapta a Birdman becenevet, hiszen - ahogy az alábbi videó is bizonyítja -, szó szerint testközelbe engedik a férfit a vadludak a levegőben, még akkor is, ha egy zajos sárkányrepülővel követi őket. 

Elképesztő látvány, ahogy a madarakkal közös alakzatban repülő férfi és utasa megérintik az állatokat, amelyek "szó nélkül" tűrik ezt.

A videó kissé rövidebb változatát négy napja posztolta a National Geographic a Facebookra, és máris csaknem 7 és fél millióan látták. De mi lehet Moullec titka, hogyan engedhetik neki a madarak, hogy ilyen közel repüljön hozzájuk?

A férfi és felesége azt használja ki, hogy a vándormadarak egy része - például a vadludak közé tartozó kis lilik - nem ösztönösen követik a vándorlási útvonalukat, hanem a szüleiktől lesik el. A nagy ötlet ebből a felfedezésből fakadt, ugyanis az időközben ultrakönnyű repülőeszközökre szakszolgálati engedélyt szerző kutató azt találta ki, hogy majd ő felneveli és "elnavigálja" a biztonságos telelőhelyekre a fiatal madarakat. Ő és felesége számos liliket neveltek fel és tanítottak meg kötelékben repülni. Egyre hosszabb légi utakra vállalkoztak, a sikeren felbuzdulva és a felkészítési és repülési technikát csiszolva Moullec később már tucatnyi lilikkel is megpróbálkozott. Az eredményről gyönyörű videofelvételek, és a Vándormadarak című természetfilm tanúskodik. 

A híres V-alakzat

A vadludak nem véletlenül repülnek éppen V-alakú kötelékben. A dolog fizikai magyarázata, hogy a kötelékben repülő minden egyes madár szárnycsapása olyan légmozgást idéz elő, ami az őt követő madarat megemeli. Az így létrejövő felhajtóerő és szívóhatás következtében a vadludak kisebb erőkifejtéssel képesek tartani a sebességüket és a magasságukat. Egyes kutatások szerint V-alakban repülve akár 70%-kal is nőhet a madarak teljesítménye az adott erőkifejtés mellett. Az alakzatot mindig a legtapasztaltabb egyed vezeti, de a társai sokszor leváltják, hogy ő is tudjon pihenni közben.