Egyre gyorsabban olvad az Antarktisz jege

18/06/18 hétfő
ujnemzedek.hu
Majdnem egy centiméterrel növelte a világ tengereinek szintjét az 1990-es évek eleje óta a gyorsuló antarktiszi jégolvadás, a kontinens háromezer milliárd tonna jeget veszített el 1992 és 2017 között egy friss tanulmány szerint.

A jégolvadás 2012 óta egyre gyorsabb, amit a műholdas adatok és más mérések is bizonyítanak. Persze sokkal kézzelfoghatóbb, hogy a tengerek szintje 7,6 millimétert emelkedett eddig, ráadásul ebből három millimétert az elmúlt öt évben. Majdnem egy centiméterrel növelte a világ tengereinek szintjét az 1990-es évek eleje óta a gyorsuló antarktiszi jégolvadás, a kontinens háromezer milliárd tonna jeget veszített el 1992 és 2017 között a Nature folyóiratban szerdán közzétett tanulmány szerint - közölte az MTI.

Andrew Sheperd, a Leedsi Egyetem professzora és a kutatás vezetője szerint az Antarktisz akár 15 centiméterrel is megemelheti a világ tengereinek szintjét 2100-ra, ami meghaladja az összes korábbi előrejelzést. 

Önmagában egy ilyen emelkedés kicsi, de a tengerparti áradások dagály idején jóval több kárt okozhatnak. A tengerszint-emelkedés veszélyeztet több nagyvárost New Yorktól Sanghajig, az alacsonyabban fekvő országokat a Csendes-óceánon, valamint Hollandiát.

Az antarktiszi vizekben élő fókák segítik a jégtakaró olvadásának kutatását

A Déli-sark körüli tengerekben élő két fókafaj egyedei segítenek brit kutatóknak abban, hogy adatokat gyűjtsenek a nyugat-antarktiszi fogyatkozó jégtakaró körüli vizek hőmérsékletéről és sótartalmáról, hogy a klímakutatók még pontosabb előrejelzéseket készíthessenek a jégtakaró olvadásáról. A Kelet-angliai Egyetem és a St. Andrews Egyetem kutatócsoportja 2014-ban hét déli elefántfókát és hét Weddel-fókát látott el olyan műszerekkel, amelyek műholdakon keresztül juttatják el a begyűjtött adatokat a szakembereknek az Amundsen-tenger mély vizeiből. 

Az antarktiszi tél kilenc hónapja alatt a fókák több mint tízezer merüléséből 150 ezer négyzetkilométernyi területen gyűjtöttek adatokat és küldték a jeleket egészen a vedlési időszak kezdetéig, amikor elvesztették a műszereket - adta hírül a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál. A műszerek mérték a víz hőmérsékletét és sótartalmát, amikor a fókák a térségben élelem után kutatva mind mélyebbre merültek le.

"Jóval több információt szereztünk a fókák által, mint az összes korábbi, hajók segítségével a térségben végzett kutatással" - mondta Helen Mallett, a Geophysical Research Letters című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány vezetőszerzője.

Vannak állatok, akik belehalnak az antarktiszi olvadásba: tengerbe vesznek a csont és bőr jegesmedvék!

A jégtáblák olvadása megpecsételi Földünk legnagyobb ragadozójának sorsát. A vízbe kerülő mérgek meddővé teszik az állatokat.

Harmadával csökkenhet a század közepére a jegesmedvék száma – derült ki egy korábbi tanulmányból. Becslések szerint jelenleg 26 ezer példány él a bolygónkon, de harmincöt év múlva kevesebb mint 18 ezren lesznek. A Természetvédelmi Világszövetség – ami az úgynevezett Vörös listán tartja számon a kihalástól fenyegetett fajokat – úgy ítéli meg, hogy a jegesmedvék nemsokára csak mesterséges környezetben élnek majd, természetes élőhelyeik ugyanis eltűnőben vannak. Az eddig elfogadott előrejelzések szerint az évszázad közepére teljesen eltűnhet a jég az Északi-sarkról. A cikk az mno.hu-n folytatódik.