Egy magyar diák nyerte el a Fiatal Tudósok Versenyének különdíját

18/09/27 csütörtök
ujnemzedek.hu
Az Európa Unió minden évben megrendezi a Fiatal Tudósok Versenyét, ami a kategóriájában a legjelentősebb és legrangosabb tehetségkutató. A versenyt, amire a világ 38 országából érkeztek fiatalok, az idén szeptember 14. és 19. között Dublinban rendezték meg.

A több tízezer, 14-20 év közötti fiatalból a döntőbe Magyarországról a Magyar Innovációs Szövetség Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyének három első díjasa került be:

  • Matányi Marianna és Kákonyi Marcell (nyertes pályázatuk címe: Tudja-e a jobb szem, mit csinál a bal kéz? )
  • Tassi Timián Áron (OKOSLÁMPA)
  • Novák Blanka (Lycium barbarum fiziológiai hatásainak vizsgálata).

A magyar delegációt Ivánka Gábor, bírálóbizottsági tag vezette.

Az ifjú tudósok négyfordulós versenyének első két fordulóját a részt vevő országok bonyolítják, ahonnan a kiválasztott legjobb 2-4 pályamunkáról a nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. Ezt követően a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri személyes konzultációk során alakítja ki a végleges sorrendet. Az idei döntőn 38 országból, 135 fiatal vett részt.

A dublini döntőn 88 projekt közül Novák Blanka (az Egri Dobó István Gimnázium végzett diákja) a "Lycium barbarum fiziológiai hatásainak vizsgálata" című projektje részesült a különdíjban, melynek eredményeként egy dublini szakmai utazáson vehet részt.


Fotó: EUCYS 2018

A versenyző kutatásának jelentőségét az utóbbi években észlelt nagy mértékű rezisztencia és az "antibiotikumok utáni korszak" eljövetele adja. A kutatás témája saját ihletésű, a kísérleteket, méréseket, elemzéseket önállóan végezte el a pályázó.

A következő, 2018/2019. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt október 2-án egy szakmai rendezvény során hirdetik meg az Ericsson Magyarország székhelyén, ahol Novák Blanka is jelen lesz.