Drónok segítenek be a méheknek!

17/02/13 hétfő
ujnemzedek.hu
A növények beporzása elengedhetetlen folyamat a természet működésében, viszont a méhek, akik ezt a munkát elvégzik, írtó nagy pácban vannak. Az apró rovarok populációja egyre csak csökken, pedig fontos lenne az utánpótlásuk. Japán tudósok drónok segítségével orvosolnák a problémát.

Mivel a bolygónk népessége egyre csak nő, így  növekszik az élelmiszerre való igény is, a méhek viszont egyre kevesebben vannak. A japán kutatócsoprot miniatűr drónok bevetésével igyekszik javítani ezen az állapoton. 

A módszer egyszerűnek tűnik

A méhektől nem nagyobb drónokra, állati szőrből készült - ez esetben lószőrből - szőnyeget helyeznek fel, amit bekennek egy ragadós gél szerű anyaggal, ami könnyen begyűjti a virágokra repülve a virágport, továbbröppenve pedig ezzel sikerre viszi a beporzást. 

A folyamat másodpercek alatt végbemegy, a tanulmány szerint pedig van annyira hasznos, hogy érdemes legyen vele foglalkozni. Az ígéretes elképzelés még messze van attól, hogy nagymértékben pótolni tudja a rovarok munkáját, de nem elképzelhetetlen, hogy  idővel teljesen önműködővé lehet állítani a kicsi drónokat. 

Gépesített gazdálkodás

Egyébként a mezőgazdaság és a technológia összefonódása az utóbbi időben igen látványos eredményeket hozott. Különösen aktív az élet Ausztráliában, ahol a hatalmas, gyéren lakott területek szinte könyörögnek az újító megoldásokért. A marhákat például már robotkutyákkal próbálják kordában tartani, Queensland állam pedig a jogszabályok frissítésével igyekszik több lehetőséget adni a gazdáknak a drónok bevetésére.

Forrás: bitport.hu