Dr. Zuckerberg rendel: Facebook után Biohub

16/09/22 csütörtök
ujnemzedek.hu

Ha ez bejön,a dédunokáid nem nagyon lesznek betegek. 

Mark Zuckerberg még előkelőbb helyet követel magának az emberiség jövőjét formáló személyek klubjában. A Földet behálózó Facebook után most jön a Biohub, ami a Föld lakosait gyógyítaná meg, legyen bármi bajuk. Elon Musknak és Bill Gates-nek össze kell kapnia magát, ha tartani akarják a lépést.

A Facebook alapítója szeptember 21-én jelentette be a Biohub projektet, amelynek célja, hogy az összes betegséget megelőzhetővé vagy gyógyíthatóvá tegyék. Határidőnek a század végét jelölte ki, és az induláshoz rögtön bele is tol a tervbe három milliárd dollárt. A pénz a tavaly létrehozott Chan-Zuckerberg Initiative-en keresztül ömlik Biohubba, ezt az alapítvány Zuckerberg és felesége hozta létre saját Facebook részvényeinek 99%-ából.

Pénz tehát van, most jön a neheze. A projekthez össze akarják válogatni a világ legjobb tudósait, akiket aztán összezárnak, kezükbe adják a világ legfejlettebb technológiáját és kutatási eszközeit, aztán egymás után elkezdik felszámolni a Földön található összes betegséget. A HIV és az ebola kerül célkeresztbe először, aztán jöhet az összes többi.

Mark Zuckerberg és Priscilla Chan az egyetemi kutatókkal
(forrás: Zuckerberg Facebook oldala)

Az UCSF, a Stanford és a Berkeley egyetem tudósai hamarosan kezdik is a munkát a Biohub létesítményében. Elsőként az emberi sejt működését akarják jobban megismerni, ez a projekt Cell Atlas néven fut majd. Ezzel párhuzamosan a fertőző betegségek közül a HIV-et, az ebolát és a zika vírust akarják kivonni a forgalomból.

Ha eleged van a Facebook világhódításából, talán egy kis vígaszt nyújthat, hogy a hirdetési bevételek jelentős része ebbe a projektbe folyik majd.

(a címlapi kép is Zuckerberg Facebook oldaláról van)