Címlapsztori lett az ELTE kutatóiból, akik egy drónos okossággal dobtak nagyot

18/07/20 péntek
ujnemzedek.hu
Egymással "beszélgető", önállóan repülő drónokból álló drónraj vezérlését alkották meg. A 30 drónból álló raj tagjai egymással kommunikálva repülnek közös céljuk felé, csoportosan kerülve el az akadályokat - akárcsak a madarak. De elvileg akár ezer drónnal is meg tudják csinálni ugyanezt.

Az ELTE kutatói a nagy egyedszámú drónrajok önszerveződő repüléséről jelentettek meg címlapfotós közleményt a Science Robotics júliusi számában. A világban mára több millió drón repked az égen, általában mindegyikhez tartozik egy pilóta is a földön. Az ELTE kutatói azonban most olyan drónokat fejlesztettek, amelyek nagyméretű rajokba verődve megszabadulhattak földi irányításuktól. A drónok egymással beszélgetve repülnek közös céljuk felé, csoportosan kerülve el az akadályokat, akárcsak a madarak.


Fotó: ELTE, elte.hu

Az ELTE Biológiai Fizika Tanszék és az MTA-ELTE Biológiai és Statisztikus Fizikai Kutatócsoport drónrajos kutatási eredményei 2014-ben járták be a világot először. A Vicsek Tamás által vezetett kutatócsoport készítette a világ első tíz egyedből álló kültéri önszerveződő kvadrokopter flottáját. A csapat most az Amszterdami Vrije Egyetem magyar származású professzorával, Ágoston E. Eibennel egészült ki, aki a drónok megújult vezérlő algoritmusát evolúciós stratégiákkal optimalizálta.

A kutatóknak terepen harminc, valósághű szimulációban pedig akár ezer nagy sebességű drón szoros együttműködését sikerült ütközésmentesen megvalósítaniuk, akadályokkal terhelt környezetben.

A vezérlést biztosító algoritmus az élőlények csoportos mozgását leíró modellek alapvető összetevőit egészíti ki drónspecifikus mozgásjellemzőkkel és bizonyos fokú intelligens útvonaltervezéssel. A bonyolult vezérlő algoritmus számos paraméterét az ELTE szuperszámítógépein futtatott evolúciós algoritmus segítségével optimalizálták az adott feladathoz.

"Amikor az ember a legnagyobb klasszikusok trillázó dallamait hallgatja, jégtáncosok szédítően pontos pörgését nézi vagy éppen többezres seregélyrajok összehangolt repülését figyeli, akkor a harmónia és a könnyed tökéletesség jut róla eszébe. Pedig ezek mind összetett, bonyolult rendszerek, amelyek csakis a végletekig történő csiszolás, gyakorlás, azaz optimalizálás során válnak csak nagyszerűvé. A könnyedség és a bonyolultság ilyen módon összefüggő egysége jellemzi a komplex rendszereket, ahol az optimalizálás szükségszerű része a működésnek" - mondta Vásárhelyi Gábor, az ELTE Biológiai Fizika Tanszékén működő robotikai labor vezetője.

A robotikai rendszerek intelligenciája világszerte szédületes ütemben fejlődik, ezt a jelenlegi kutatás a csoportos intelligencia szintjére emeli. Ha a jövőben, ahogyan az az önvezető autóknál várható, az önvezető drónok is elterjednek majd, a pilóta nélküli csoportos feladatmegoldást nagyon sok területen alkalmazhatják. Ilyen lehet például a precíziós mezőgazdaság, természetvédelem, katasztrófavédelem, vagyonvédelem vagy akár a csomag- és utasszállítás.

Az ELTE drónprojektjének honlapját ide kattintva éred el.

Forrás: ELTE, MTI