Bréking: van egy második agyad

18/06/14 csütörtök
ujnemzedek.hu
Enterális idegrendszernek hívják, és nagyon sokat köszönhetsz neki.

Az, hogy a bélrendszeredben található, mit sem von le a 

második agy

értékéből - ráadásul a tudósok most a csupán ENS-ként emlegetett rendszerben egy tök új idegmintázatra bukkantak.

A lényeg: az enterális idegrendszer egy 400 millió idegsejtből álló "gépezet", ami a második legnagyobb az emberi agy után. Annyira egyben van, olyan királyul működik, hogy képes magát egyenesen függetleníteni az elméntől - oké, dönteni nem tud az agyunk helyett, de pl. nagyban meghatározza, mire fáj a fogunk, mit nyomjunk be vacsira, ilyesmi. 

A JNeurosci nevű tudományos szaklapban megjelent kutatás során ausztrál kutatók az egerek vastagbelében találták meg a bizonyítékokat - nem akarjuk elképzelni ezt a melót, mindenesetre a most felfedezett rendszer nagyon úgy fest, hogy egyenesen a bélrendszer izmainak működéséért, vagyis a székletürítésért felelős. Ráadásul a kutatók arra jutottak, hogy az idegsejtek kommunikációja nagyban hasonlít az agyra - egyszerre, ugyanabban az ütemben küldtek jelet az izmoknak.

De pl. a második agy nyomja a szervezetnek a szerotonint is - ez ugye a boldogságérzetünket nagyban befolyásoló hormon. Pont ezért mondják a kutatók, hogy baromi sok tanulmányozásra van még szükség, de ami biztos: nem csak a fejedben van ám temérdek ész.