Boszorkányos gifek a tudomány világából

16/10/18 kedd
ujnemzedek.hu
A természettudományok mesterei durva dolgokat tudnak előállítani, nézzünk párat!

Ez a trükk a vízsugárral

Ha a víz egy olyan hangszóró előtt csordogál, amin 24 hz-n szól, akkor vibrálni kezd, és ha 24 képkocka/másodperc sebességgel rögzítjük, akkor ezt a látványt kapjuk.

Oszlopos bumm

Kénsav + nitroanilin = egy csomó hő, szén és üveg, ami aztán a levegőn gyorsan veszít a hőmérsékletéből és megszilárdul. Egyébként a reakció hasonló ahhoz, ami a pattogatott kukoricával történik.

Slinky

A lépcsőn lefelé haladó, szivárványszínű játék igazából egy rugó, és úgy is viselkedik. Ha a levegőben lógatva elengedjük, a rugó alja nem kezd el közeledni a padlóhoz, hanem egyhelyben marad. Ez azért van, mert az egész rugón lényegében egy lökéshullám halad végig, amely a megnyúlt rugót összecsukja. A rugó legalsó menete csak akkor kezd lefelé mozogni, amikor már az egész rugó összecsukódott, hiszen egészen addig a legalsó menetre ható erõk kiegyenlítik egymást. Érdemes azt is észrevenni, hogy eközben a rugó tömegközéppontja szabadon esik

 

Briggs-Raucher reakciója

Az amúgy is ritka oszcilláló kémiai jelenségek egyik ritka példája. A frissen előkészített oldat először átlátszóból borostyánszínűvé változik, amiből hirtelen sötétkék lesz. Aztán a jelenség újra megismétlődik, nagyjából tízszer egymás után, amíg elnyeri végső, kékes színét, aminek ráadásul erősen jódos szaga lesz.

Lenz törvénye

Bár a réz önmagában nem rendelkezik erős mágneses térrel, ha egy erős mágnest beledobunk egy réz csőbe, akkor sikerül egy olyan elektromágneses teret generálni, ami lelassítja a mágnes esését.

A Magnus-hatás

Ha egy kosárlabdát (vagy bármilyen sima felületű kerek testet) megpörgetünk visszafelé és ledobjuk magasról, akkor a forgás hatására a labda útja megváltozik a levegőben.