Bíró László és a golyóstoll előtt tiszteleg a Google

16/09/29 csütörtök
ujnemzedek.hu
Egyszerű és hétköznapi tárgy lett a toll, de volt olyan idő, amikor nélkülöznie kellett az emberiségnek. Aztán jött Bíró László és jól feltalálta a golyóstollat, amit azóta is serényen használunk és milyen jó is, hogy van! Köszönjük neki!

A Google gyakran alakítja át logóját valamilyen játékos, jelképes formában, attól függően mire emlékeznek meg vagy mi az adott nap aktualitása. Ma például a magyar feltalálóra, Bíró Lászlóra emlékeztek.


forrás: Új Nemzedék

Durva, de már 1998 óta jelen van a Google Doodle, ami kép vagy animáció formában bukkan fel, ha belépünk a keresőbe. A kezdetek óta már több, mint 2000 emblémát gyártott a cég olyan jeles eseményekre, mint mondjuk az olimpia.


kép: wikipedia

A mai nap, szeptember 29-én Bíró Lászlóról emlékeztek meg, aki 1899-ben ezen a napon született. Újságírással és festészettel is egyaránt foglalkozott de az 1938-ban szabadalmaztatott golyóstollnak köszönheti világhírét.

Észrevette, hogy az újságnyomtatásnál használt tinta gyorsabban szárad és kevésbé piszkolódik. Így újítása az volt, hogy a toll végében elhelyezett egy kis golyót, ami forgásával viszi fel a tintát a papírra. A munkáját végül külföldön tökéletesítette, szabadalmát később az angol kormány is megvásárolta.