Az ember irthatta ki a valaha élt legnagyobb: egytonnás, 3 méter magas madarat

18/09/17 hétfő
ujnemzedek.hu
Az ősember irthatta ki a valaha élt legnagyobb szárnyast, a madagaszkári elefántmadarat - állapították meg kutatók tízezer éves csontmaradványokon felfedezett, vadászatra és hentesmunkára valló vágásnyomok alapján.

Eddig úgy vélték, hogy az ember 2500-4000 évvel ezelőtt telepedett meg a szigeten, az új lelet azonban 6000 évvel korábbira teszi a megjelenését - írja a Science Advances tudományos lap friss számában megjelent tanulmány.

"A felfedezés alapján gyökeresen új elméletre van szükség, hogy Madagaszkár egyedülálló állatvilágának pusztulását megértsük" - mondta James Hansford, a Londoni Zoológiai Társaság tudósa. Az ember és az elefántmadarak - valamint sok más, ma is létező állatfaj - évezredeken át egymás mellett éltek a szigeten, a madarak csak nagyjából 1000 éve pusztultak ki.

A legalább egytonnás súlyú, állva mintegy 3 méter magas elefántmadarak még a dinoszauruszokénál is nagyobb tojásokat tojtak.

A szigeten fajaik, az Aepyornisok és a Mullerornisok más ritka fajokkal, többek között az óriáslemurokkal éltek, melyek azóta szintén kihaltak. 

"Úgy tűnik, több mint 9 ezer éven át zavartalanul élt ugyanazon a szigeten az elefántmadár és az ember, aki ezek szerint nem jelentett túl nagy veszélyt a hely állatfajaira az eltelt évezredek nagy részében, ami új ismeretekkel szolgálhat a mai állatvédők számára" - tette hozzá Hansford.


Dr. Pat Wright és Dr. James Hansford
Forrás: Stony Brook University News - Zoological Society of London

Több elmélet született már arról, mikor és mért pusztultak ki az elefántmadarak és mennyi írható ebből az ember számlájára: a csontkövületen talált vágásnyomok az ember minden eddiginél korábbi jelenlétére utalnak.

"Amíg további régészeti bizonyítékokra nem bukkanunk, nem tudjuk, honnan jöttek, kik voltak ezek az emberek, valamint azt sem, mikor és hogyan tűntek el a szigetről" - magyarázta Patricia Wright, a tanulmány társszerzője, a Stony Brook-i Egyetem munkatársa.

Forrás: MTI, Stony Brook University News, Kiemelt kép: Pinterest