Az a jó a tudományban, hogy elképesztően röhejes is lehet - átadták az Ignobel-díjakat

18/09/18 kedd
ujnemzedek.hu
Az anti-Nobelként emlegetett Ignobel-díj ötletadója Marc Abrahams, az Annals of Improbable Research (Valószínűtlen kutatások évkönyve) szerkesztője volt.

Az elismerésnek nem az a célja, hogy a legjobb vagy legrosszabb tudományos munkákat jutalmazza, hanem az, hogy olyan kutatásokra irányítsa rá a figyelmet, amelyek a megszokottól eltérő gondolkodásra ösztönöznek. Abrahams szerint fontos, hogy az emberek ne feledjék azt a gyermekkori szokásukat, hogy furcsa dolgokat figyeljenek meg, és elgondolkodjanak rajtuk.

Meg hogy röhögjenek - bár ez csak a mi feltevésünk.

A 27., 2017-es fizikai Ignobelt pl. a francia Marc-Antoine Fardin nyerte, aki Folyékonyak, vagy szilárdak a macskák? című, befőttesüvegekbe, vödrökbe és lefolyókba gyömöszölt macskák fotói megihlette kutatásában matematikai módszerekkel bizonyította be, hogy a fiatal, mozgékony cicák tovább megőrzik alakjukat, mint az idősebb, lusta macskák.

Idén volt talán még ennél is jobb

A kémiai-díj boldog tulajdonosa az a portugál csoport lett, amely 18. századi szobrokat takarított - először emberi nyállal, majd alkoholos tisztítószerekkel. Bréking: a nyál jobban tisztított. A borszakértőknek elég beleszagolni a borospohárba, hogy tudják, abba légy repült - ez vitte a prímet biológiában. Az egészségügyi oktatási díjat egy japán fazon kapta, aki olyan vastagbéltükröző cuccot/eljárást hozott létre, amit

saját magadon használhatsz fel.

Hagyunk időt. 

Aztán: kapott díjat a legérdekesebb közgazdasági eredmény is. A győztes kutatócsoport azt vizsgálta, vajon lehetséges-e javítani a beosztottak kedvén, ha vudubabán töltik ki haragjukat. Az irodalmi díjat az a csoport kapta, aki kimutatta: a bonyolult eszközöket használó arcok GYAKRAN EL SEM OLVASSÁK A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT. És ha már állatkert (?): ott a csimpánzok pont annyiszor utánozzák az embereket, mint az emberek a csimpánzokat. (?) Ez ért egy antropológia díjat. 

És a best: egy kutatópáros fel-le hullámvasutazott Disneylandben azért, hogy kiderítse, a vesekő vajon tényleg kijön, illetve HATÉKONYABBAN kijön-e, ha fel-fe hullámvasutazik az ember. Az eredmény: a hátsó kocsiban jobban.

Itt van a többi, eddig bírtuk nyerítő kacagás nélkül fejelgetni a monitort.