Anya helyett a 3D-s nyomtató főz majd nekünk?

17/03/27 hétfő
ujnemzedek.hu
De milyen lesz íze? Hogy fog kinézni? A vállalatok megmutatják, és a kérdésekre az egységes válasz: gyakorlatilag bármilyen.

A NASA indította a biniszt, és azóta egyre több cég csatlakozik azokhoz a vállalatokhoz, akik a onyhát inkább egy 3D-s nyomtatóra cserélnék. Beehex, Food Ink, Natural Machines - mind abban érdekeltek, hogy a kuktálkodás helyett gombnyomásra készüljenek a kaják.

De jó ez nekünk?

Nos, mindenkit megnyugtatunk: ezek a fajta 3D-s nyomtatók nem műanyaggal dolgoznak (az embernek nyilván valami durva, disztópikus sci-fi ugrik be elsőnek, ha ilyesmiről hall, erről azonban egyelőre nincs szó). A lényeg, hogy ezek az eszközök képessé váltak az összetevőket feldolgozva bármilyen formába tekerni a pacalpörkötünket vagy akár egy pizzát.

A dolog egyes területeken nyilván érthető. A NASA (vagy éppen a katonaság) nyilván abban érdekelt, hogy gyorsan jó minőségű és tápláló kajához jussanak a dolgozóik. Ízre ezek kb. ugyanazt adják, mint a kézzel készített rokonaik - úgy fest itt, leginkább a formákkal való játék számít majd. Dinoszaurusz alakú babfőzelék-sült! 9-es busz formájú mézespuszedli! Az ötleteknek csak a fantázink szabhat határt - legalábbis ezt ígérik a fejlesztők.

Tegyük gyorsan hozzá, hogy sütni (például a lakossági felhasználásra szánt Foodini nevű gépnél, amelybe kb. olyan, az alapanyagokat tartalmazó kapszulákat kell pakolni, mint jelenleg egyes kávéfőzőknél) a hagyományos sütőben kell majd. Hát kösz.