Akik egyedül utaznak, intelligensebbek?

18/03/21 szerda
ujnemzedek.hu
Lehetünk introvertáltak vagy extrovertáltak, személyiségünk nagyon sok dolgot befolyásol életünkben, a barátaink és szerelmünk kiválasztásától egészen a munkahelyi teljesítményünkig, mindent. Brit tudósok viszont ebben a témában is kutakodtak kicsit, méghozzá arra voltak kíváncsiak, hogy azok, akik szeretnek egyedül lenni, okosabbak-e, mint a társaság középpontjai?

 A legtöbb esetben a személyiségünket a helyzetünkhöz és az általunk hozott döntésekhez igazítjuk, vagyis próbálunk alkalmazkodni az adott szituációhoz. Szombaton imádjuk a nyüzsgést és bulizunk a barátokkal, de hétfő reggel már inkább szeretnénk egyedül dolgozni a munkahelyen, ahelyett, hogy a csapatmunkát választanánk? A személyiségtípusokat nem lehet egyértelműen ráhúzni egy emberre, hogy valaki csak ilyen vagy olyan lehet. Ezt a szakértők úgy fogalmazzák meg, hogy vannak az emberben dominánsabb tulajdonságok, amiket felismerve kijelenthetjük, hogy az adott ember inkább extrovertáltabb vagy inkább introvertáltabb lesz. 

Ezek a személyiségtípusok megmutatkoznak utazás közben is, péládul az introvertáltak inkább nem bonyolódnak cseverészésbe idegenekkel, az extrovertáltak többsége meg minden pillanatot kihasználnak, hogy új embereket ismerjenek meg.

Oké, de miért jobbak az introvertáltak?

1. Az introvertáltak nem aggódnak, ha egyedül kell utazniuk. 

Éppen ellenkezőleg! Hogy miért? Ha egyedül vagyunk, jobban odafigyelünk saját kényelmünkre, saját igényeinkre. Mondjuk még spórolni is jól tudnak, erről egy világjáró lány tippeit is megosztottuk. Amikor az extrovertált idegesen "üldözi" az embereket, hogy beszélgessen velük, hogy ne érezze egyedül magát, kicsi az esély, hogy partnert is talál erre. Nagyobb valószínűséggel ez a szituáció az introvertált embernek fog kedvezni, aki befelé figyel, nem pazarolja fecsegésre az idejét, így nyugot körülmények között jut el A-pontból a B-pontba.

architecture buildings infrastructure blur street road people girl walking travel city urban
Forrás: Stocksnap

2. Az introvertált embernek több időre van szüksége, mielőtt kigondolja a megfelelő választ, ami jobb válságkezelési képességet mutat.

A körülöttünk lévő világ jobban kedveli az éles eszű embereket, akik bármikor azonnal lereagálják a felmerülő problémákat. Az utazásaink során is elengedhetetlen, hogy némi időt áldozzunk arra, hogy átgondoljuk az esetleges gondokat, amik bármikor felüthetik a fejüket - mivel ezek azonnali reakciót igényelnek. Ilyenkor fel kell mérni a körülöttünk fennálló helyzetet és ennek alapján cselekedni. A gyors reakcióval az extrovertált nehezen tudja féken tartani indulatait és inkább impulzív döntéseket hoz, míg az introvertált átgondolja, mérlegeli a helyzetet és ésszerűen hoz döntést. 

3. Az extrovertált függ a társasága hangulatától

Ha egy extrovertált utazik, igyekszik a társai kedvére tenni és szórakoztatni őket, ami által csorbulhat az utazás, pihenés élménye. Az introvertált megéli az utazást, saját igényeire és gondolataira figyel, hogy boldoggá tegye magát, megélje a szabadság érzését. 

4. Az introvertált nem fecseg feleslegesen

Sokna mondják, hogy az introvertáltakkal nehéz felvenni a beszélgetés fonalát főleg, ha egy idegen kezdeményezi ezt. Ha sikerül áttörni a falaikat és megengedik, hogy lassan belépj a kényelmes kis komfortzónájukba, akkor soha nem fogsz értelmetlen beszélgetést folytatni. Az introvertáltak utálják a sablonos dumákat és a felesleges szócséplést, mindig arra törekszenek, hogy valódi eszmecserét folytassanak, amikor csak lehet.

5. Egy introvertáltnak szüksége van a személyes térre

Megértik a személyes tér fontosságát, és mindig meg is védik a sajátjukat. Egy utazás során fontos, hogy mindenki a saját maga számára fontos dolgokat cselekedje meg. Persze fontosak a közös programok is, érdemes ezt előre kitalálni, hogy mindenki személyiségének megfelelően jól érezze magaát. Az introvertált elég időt tölthessen távol az emberektől. sétálva a természetben vagy bármi hasonló dolog. Az extrovertált pedig bele tudja vetni magát a város pezsgésébe. Törekedjünk a kompromisszumokra!

person mountain freedom tranquil scene travel carefree recreation hiking girl nature woman rear view peaceful trekking hobby recess lake leisure tourism chill young holiday enjoyment traveling vacation serene arms outstret
Forrás: Stocksnap

Például párok estében még hasznos is lehet a közös utazá. Itt olvashatsz arról, hogy mi az a 7 dolog, amiért jó próbája a párkapcsolatnak az utazás. De arról is olvashatsz nálunk, hogy mi van akkor, ha introvertálttal élsz párkapcsolatban - ez a tíz dolog segíteni fog.

Na, de akkor most okosabbak is az introvertált emberek vagy sem?  

Brit kutatók összefüggést találtak az intelligencia és a között, hogy mennyi időt szeretünk egyedül tölteni. Az eredmény szerint, minél több időt vágyunk egyedül lenni vagy dolgozni, annál okosabbak vagyunk, mint mások. 

A kutatást, amiben a társas kapcsolatokat, a boldogságot, az elégedettséget és az intelligencia összefüggéseit vizsgálta, azt az eredményt mutatta, hogy az intelligens emberek annál kevésbé érzik jól magukat, minél több időt töltenek idegenek társaságában. A szakértők szerint a rendkívül magas intelligenciával megáldottak nem lesznek attól boldogabbak, ha rengeteg időt tölthetnek a barátaik, munkatársaik mellett, sőt az is hidegen hagyja őket, hogy újabb és újabb ismerősöket szerezzenek.

Forrás: tripotoirelease