Agyalás: itt vannak a legkirályabb tudományos webcsatornák evör

17/03/08 szerda
ujnemzedek.hu
Tessék szépen okosodni a Tecső előtt: összeszedtük a kedvenc agy-gyarapító csatornáinkat.

Nyilván utána lehet olvasni annak, hogy vajon mi a franc az a feketelyuk, hogy vajon eszik-e a fénysebességet, illetve mágnesezhetek-e be magamnak egy bármit, otthon, anélkül, hogy rárobbantanám anyuékra a konyhát - de mennyivel jobb lenne, ha mindezt megmutatnák? Nem véletlenül jött létre a 

papírízű

kifejezés - utánaolvasni ezeknek néha kicsit láma dolog, olykor uncsi, és általában nyomába sem ér annak, ha megmutatják.

Na, ház ezért van az internet. Most összeszedtük a kedvenc csatornáinkat, annak a reményében, hogy hátha annyira rákattansz a sciencra, hogy nagyítóval állsz neki keresni a Higgs-bozont.

Veritasium

A Veritas latinul "igazságot" jelent - a veritasium pedig ennek megfelelően nyilván azt a helyet jelöli, ahol megtalálható ez az igazság. Nos, a név találó, annyiban azonban hiányos, hogy a nagy tudományos igazságok ezen a 2010-ben indult (ennek megfelelően rengeteg és rengeteg videót tartalmazó) csatin rettenetesen szórakoztatóan vannak előadva. Ebben a percben a legnépszerűbb videó ez itt:

Smarter every day

Szögezzük le: egy olyan csatorna, ahol azt kutatják, vajon miért esnek a macskák folyton a talpukra, csakis a kedvencünk lehet. Itt pedig pont erről van szó:

A Smarter every day (vagyis a Legyünk okosabbak minden nap) kb. azt adja, amit ígér: érdekesen tudományos tények, laza dumákkal megfűszerezve, úgy, hogy később se felejtsük el. Ha mondjuk olyan pasit/csajt akarunk felcsípni, aki az agyunkra bukik, ennél tökéletesebb választás a feliratkozásra nem lesz.

Geography Now

Földrajzból okosodnál? Hát nesze: 2014-ben indult, összegründolt magának 487 861 feliratkozót, és tök érdekesen adja elő magát. Ez a Geography Now fura keveréke az uutazós és okosító blogoknak - úgy lesz érdekes, hogy a műsorvezető gyakran meg is látogatja a helyeket, amelyeket bemutat. Pl. itt:

Nem mondom, hogy nem vagyunk irigyek. 

Periodic Videos

Bár műsorvezetőnk, Brady Haran eze esetben távolról sem az a fiatal arc, akire számítanál, az, hogy valahol egyszerre hajaz (!) Andy Kaufmanra és Dr. Emett L. Brownra, eleve predesztinálja, hogy kémiakísérleteket mutasson be. Mi imádjuk, de tény, hogy kell hozzá némi affintiás - itt pl. azt mutatja be, mi történik egy sajtburgerrel, ha sósavban pácolják.

Nem sok jó.

Na, de ha kémiaőrült vagy, tény, hogy itt a helyed - tessék azonnal feliratkozni.

Ted Talks

Hát lehet ezt kihagyni? A Ted legkirályabb előadásai vannak itt összegyűjtve. Itt van az, ahol egyszerre van szó az Airbnb-ről és a különböző bőrszínekről, a választás szépségéről illetve arról, vajon elértük-e már a fizika végső határát. Ez például az egyik legfrissebb, és arról szól, hogyan lehethne a városokat még "besétálhatóbbá" tenni:

Egy csomó minden megtanulható, és a legérdekesebb témákat gyűjtötték össze. Angoltudás előny!