A tudósok végül rájöttek, hogy lehet csak két darabra törni egy szál száraz spagettit

18/08/31 péntek
ujnemzedek.hu
Ha valaha készítettél már spagettit otthon, akkor biztosan tudod, hogy sosem tört még simán két darabba a vékony tésztácska. A legtöbb esetben minimum három darabra törnek a szálak, amelynek miértjét egy ideig a fizikusok sem tudták.

A jelenséget először Richard Feynman fizikus figyelte meg, amikor egy este barátaival spagettit készítettek. Sokáig töprengtek a különös jelenségen, próbálták víz alatt törni de úgy sem ment, végül feladták a találgatást. 

A választ végül egy középiskolás adta meg

Basile Audoy még érettségi előtt állt 1991-ben, amikor Pierre-Gilles de Gennes francia fizikus megkapta a fizikai Nobel-díjat a folyadékkristályokkal kapcsolatos munkájáért. A televízióban közvetítették az díjátadót, amit ő is lelkesen követett. Miután a fizikus átvette kitüntetését, fel is tették neki a kérdést: milyen további nagy problémákat kell még megoldani a fizikában? Ő pedig Feyman spagettiesetét jelölte meg. 

Basile Audoy-t felvillanyozta a dolgot és bele is vágott a kísérletekbe. Audoy és kutatótársa, Sébastian Neukirch több tésztát is szemügyre vett, biztos, ami biztos alapon. A szálakat aztán a kezükbe fogták és kamerával vették fel, miképp mozognak a törés közben. A felvételeken aztán láthatóvá vált, hogy a szálakon hullámzás fut végig. A szabad vég ki akar egyenesedni, miközben a görbület energiahullámokat küld végig a tésztaszálon, egészen a kezünk felé, ahol a másik véget tartjuk. Erről a részről visszaverődnek az energiahullámok, majd találkoznak a szembejövőkkel, majd interferencia keletkezik. 

Na, de akkor, hogy törhető csak két darabba? 

A tudósok három évet töltöttek kísérletezéssel, miközben több száz spagetti szálat, hajlítottak, csavargattak. A csapat úgy találta, hogy amikor egy spagetti szál egy bizonyos kritikus ponton elcsavarodik, majd lassan felfelé hajol - minden esély megvan rá, hogy két darabba törjön. 

A két MIT-hallgató, Ronald Heisser és Vishal Patil építettek egy mechanikus töréseszközt a spagetti tészták hajlításához. A készülék mindkét végén van egy bilincs, amibe bele lehet fogatni a tészta szálakat, amiket aztán ellentétes irányba forgat a szerkezet. A pontos megállapítás szerint: Egy 10 hüvelyk hosszú spagettit a tudósok szerint 270 fokkal kell megcsavarni, majd úgy meghajlítani, hogy a szélek egy másodpercenként 3 millimétert görbüljenek. 


Forrás: MIT 

Forrás: Origo, Daily Mail