A tudósok azt állítják, a déjà vu neurológiai jelenség

17/02/22 szerda
ujnemzedek.hu
Voltál már olyan helyzetben, amikor egy idegen helyen azt érezted, hogy már jártál itt? Egy ismeretlen emberrel való találkozáskor pedig azt, hogy már korábban találkoztatok? Ezt nevezik déjà vu-nek.

A felmérések szerint a lakosság 60-70%-a már volt ilyen szituációban. A megkérdezettek többsége 15-22 éves korosztályba tartozik és bármennyire is tűnt számukra természetfelettinek, a tudósok szerint ez egyszerűen csak egy neurológiai jelenség. 

Egyszerű a magyarázat

Sokan sokféle teóriában hisznek: van aki szerint előző életünkben jártunk az ismerősnek vélt helyen, előző életünkben találkoztunk az ismerős idegennel, vannak, akik párhuzamos univerzumokban hisznek és van, aki szerint a hiba olykor a mátrixban van.

A tudósok racionális választ adnak

Sajnos az érzés maximum pár másodpercig tart, így nagyban megnehezíti a jelenség tanulmányozását. Pszichológusok állítása szerint a déjà vu oka az, hogy a két szemünkbe általában egy időben érkeznek azonos információk, nagyon ritkán, bizonyos neurokémiai hatásoknak köszönhetően viszont nagyon rövid, pár mikroszekundummos eltéréssel, különböző időpillanatban jutnak az agyba.


Neo is tudna róla mesélni (Forrás: Giphy)

Ilyenkor az agyunk úgy érzi, hogy egyszer már átélte ezt, már feldogozta a kapott ingert, persze ez igaz is. Ezután hiába keresgélünk az emlékeink között, hogy megtaláljuk az ismerős pillanatot, nem fogjuk megtalálni, hiszen nem is létezett. Na, ezért tűnik úgy, hogy korábban már átéltünk valamit, vagy már találkoztunk valakivel. 

További elméletek 

Vannak kutatók, akik azt állítják, megszokás alapú felismerés társul a jelenséghez, és vannak, akik szerint régi és új emlékek összekapcsolódásáról van szó. Folynak vizsgálatok epilepsziás betegekkel, sőt vannak krónikus déjà vu-ben szenvedők is. A következő videóban Michio Kaku is felvázol egy teóriát arról, mi is ez a jelenség.