A nők mélyebb hangon beszélnek, mint korábban

18/06/18 hétfő
ujnemzedek.hu
A kutatók 18 és 25 év közötti nők hangját elemezték, és arra jutottak, hogy 1940 és 1990 között 229 Hz-ről 206 Hz-re csökkent a nők átlagos hangmagassága.

Cecilia Pemberton, az University of South Australia kutatója és csapata állapította meg a tényt, hogy 229 Hz-ről 206 Hz-re csökkent a nők átlagos hangmagassága. A kutatás során 18 és 25 év közötti ausztrál nők hangját elemezték archív felvételekről. A negyvenes években készült felvételeket hasonlították össze a kilencvenes években készültekkel, és arra jutottak, hogy sokkal mélyebb lett a nők hangja öt évtized elteltével. 

BBC beszámolója szerint a vizsgálatok során olyan apró dolgokra is figyeltek a kutatók, minthogy a vizsgált személyek mindannyian felsőoktatásba jártak és egyikük sem dohányzott, sőt arra is ügyeltek, hogy azok a nők se kerüljenek a vizsgált személyek közé, akik fogamzásgátló tablettát szedtek, mivel az okozhat hormonális változásokat, ami befolyásolhatja a hangmagasságot. 

A kutatók úgy vélik ez a hangmagasság-változás a társadalmi szerepek változásával köthető össze. 

A nők a XX. század végére jelentősebb pozíciókat tölthettek be a társadalomban, mint a század közepén, a mélyebb hang pedig a munkahelyi magasabb státusszal együtt járó autoritás és dominancia következménye. 

A BBC azt is megemlíti cikkében, hogy például Margaret Thatcher beszédtanárral gyakorolt, hogy a hangja határozottabbnak tűnhessen. Az eredmény pedig az lett, hogy nagy mértékben, 60 Hertzcel tudta mélyíteni a hangmagasságát. Azt is hozzáteszik, hogy egy átlagember erre ritkán képes, de a legtöbben mélyítenek a hangjukon, ahogy előrelépnek a társadalmi ranglétrán.

Szóval a hang mélysége igenis számít - például rablótámadásnál is: