A mesterséges intelligencia már a viták megelőzésében is segíthet

18/05/29 kedd
ujnemzedek.hu
Biztosan veled is megesett már, hogy valakivel chaten keresztül beszélgettél, de párbeszéd indulatossá vált, vagy épp veszekedés alakult ki. Nos, van néhány jó hírünk: a tudósok ezen a területen is kutakodtak, fejlesztettek és arra jutottak, hogy az AI segíthet abban, hogy megállítsuk az online vitákat, még mielőtt azok kialakulnának.

A Cornell Egyetem kutatóitól vizsgálták azt a szoftvert, ami a beszélgetés kezdetétől vizsgálja a leírt mondatokat és ennek alapján megállapítja, hogy milyen lesz a végkifejlet: kilépsz belőle valami miatt vagy nem. Itt főként az olyan helyzetekre gondolnak a kutatók, amikor valakit zaklatás vagy online bántalmazás ér - ilyenkor a gép előre jelez, hogy a leírtakból azt észleli, hogy jobban teszed, ha elhagyod az adott beszélgetést. 

american blond caucasian cellphone chat chatting cheerful communication community connecting connection data device digital electronic european gadget global happiness information innovation internet media message messaging m
Forrás: Stocksnap

"Az online szociális rendszerek egyik fő kihívása az antiszociális magatartás, például zaklatás és személyes támadások előfordulása. Ebben a kutatásban bemutatjuk azt a szoftvert, amely segítségével előre megjósoljuk a beszélgetés kezdetétől, hogy ki fog-e lépni belőle. A nemkívánatos viselkedés észlelése helyett a feladat célja, hogy lehetővé tegye a korai, cselekvésre képes predikciókat olyan időpontban, amikor a beszélgetés még megmenthető, például egy vitás helyzetben egy barátunkkal. Ennek a programnak a kialakításához szükség volt például udvariassági stratégiák és retorikai utasítások mindegyikére, hogy keretbe foglaljuk, mi az, ami még elfogadható egy ilyen helyzetben és mi az, ami nem. A beszélgetések kezdetétől elemeztük a mondatokat, hogy megtudjuk, miképp alakulnak tovább." - mondták a kutatás vezetői.

A kutatók szerint az emberek elsőre furcsának és félelmetesnek tartják azt, hogy egy ilyen bot belekontárkodjon egy személyes beszélgetésükbe. De gondoljunk csak bele hány kellemetlen vitától mentett volna már meg minket egy ilyen program. Persze nem feltétlenül van erre szüksége mindenkinek, de az olyan komoly helyzetekben, mint a netes zaklatások és az online megfélemlítés igen is jól jönne, ha a mesterséges intelligencia meg tudna védeni bennünket.

Forrás: theverge