A legutóbbi mérések szerint az európai vizek csak 40 százaléka egészséges

18/07/05 csütörtök
ujnemzedek.hu
Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség legutóbbi felmérése szerint vizeink állapota nem túl fényes. Az adatokból az derült ki, hogy az európai felszíni vizeinek csak 40 százaléka egészséges. A magyarországi adatokat tekintve, hazai vizeink kevesebb mint 20 százaléka minősíthető jónak.

"Édesvizeink állapota sokkoló. Az eredmények nem meglepőek annak ismeretében, hogy a tagállamok az elmúlt két évtizedben az Európai Unió vizekre vonatkozó irányelveivel kapcsolatos jogi kötelezettségeket nem vették komolyan. Régóta határozottabb fellépést várnak a környezetvédők Európa vízkészleteinek védelméért és megőrzéséért, és remélhetőleg a mostani jelentés sokakat cselekvésre késztet." – mondta Andreas Baumüller, a WWF Európai Irodájának szakértője. 

Ebben a felmérésben több mint 130 ezer európai víztestet vizsgáltak, az eredmény pedig rettentő meglepő lett: az európai felszíni vizeink ökológiai vízminősége csupán 40 százalékban éri el a jó minősítést, kémiai szempontból viszont csak 38 százalékban éri el a jó vízminőséget. A tanulmány szerint a legjobb állapotban a Skandináv részek, Skócia, Észtország és néhány mediterrán vidék van. A legrosszabb állapotban viszont az alföldi helyzetű vizek, illetve a nagy folyók alsóbb szakaszai vannak. A hazánkban megtalálható felszíni vizeinek állapota például rendkívül rossz ökológiai állapotban van. A szakértők szerint várható javulás legkésőbb 2027-ben várható. 

"Az EU vízpolitika megfelelő keretet és irányt határoz meg, de Magyarországnak, és a többi tagállamnak sokkal komolyabban kell vennie a végrehajtást." – mondta Gruber Tamás, a WWF Magyarország Vizes-élőhelyek Programjának vezetője.


Forrás: Stocksnap

2005-ben létrejött az Európai Nagy Ugrás kezdeményezése, ami a vizeink állapotára, és a Víz Keret Irányelv fontosságára felhívja a lakosság figyelmét. Az akció lényege, hogy július második vasárnapján Európa-szerte százezrek ugranak egyszerre vízbe, hogy ezzel jelezzenek a döntéshozóknak: nekik fontos a vizek jövője. Ez a csobbanás most sokkal fontosabb lesz, mint eddig, ezért Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője szerint, úlius 8-án délután 3 órakor idehaza is ugorjunk együtt egy jó ügy érdekében!