A karácsonyi dalok öklözik az agyunkat

17/12/05 kedd
ujnemzedek.hu
Nem számít merre mész, ugyanazok a dallamok csendülnek fel mindenhol és ez bizony nem jó.

A Spotify adatai szerint az elmúlt két hónap top zenéi Michael Bublé karácsonyi dalai és Bing Crosby White Christmas című szerzeménye volt. És ugye hol van még karácsony?!

Miért rossz az nekünk, ha karácsonyi dalok szólnak?

A szakértők szerint, az ünnepi zene nosztalgikus érzéseket keltenek bennünk és ráhangolnak az ünnepekre, ezzel eddig semmi gond sincs. De a "Jingle Bells" milliomodik alkalommal történő meghallgatása viszont bosszúságot, idegességet, unalmat és akár szorongást is kiválthat.

A tudósok azt mondják, hogy ez azért van, mert az agy egyszerűen "megtelik" és elkezd "negatív válaszokat" küldeni. Az ünnepek közeledtével egyre többen kezdenek el aggódni a még előttünk álló feladtok, a be- és ajándékvásárlás miatt, de ilyenkor a magány érzése is felerősödik. A túltolt és negédes dallamok pedig erősíthetik a stressz érzését.

Linda Blair  klinikai pszichológus szerint a karácsonyi zene negatívan hathat a teljesítményünkre is: "az áruházi dolgozók egész nap ezeket a karácsonyi dalokat hallgatják. Nem csoda, ha megpróbálják egy idő után kizárni ezeket a hangokat. Ez az erőfeszítés, azonban akadályozza azt, hogy bármi másra is oda tudjanak figyelni."

Megoldás?

Munkában, ha teheted hallgasd a kedvenc dalaid vagy kérd meg a munkatársad, hogy váltsanak másik lemezre. Tanulmányok azt is mutatják, hogy az olyan "téli illatok", mint a fenyő és a fahéj, segítenek felidézni a boldog hangulatot, de nem kellnek birokra az agyunkkal, mint az unalomig ismert karácsonyi dalok.

Forrás: businessinsider