A jövőkutató szerint itt az ideje a "digitális diétának"!

17/11/22 szerda
ujnemzedek.hu
A jövőkutató szerint a fiataloknak ideje lenne kilépni az online világból és újra hús-vér barátságokat építeni.
people girl women friends mobile phone selfie camera nature travel outdoor photography hairstyle seashore ocean sea water
Forrás: Stocksnap

Még novemberben érte vád Mark Zuckerberget és Kevin Systromot, miszerint pontosan tudták, hogy az általuk létrehozott oldalak, az Instagram és a Facebook milyen függőséget fog okozni a fiatal generáció körében. Hogy pontosan tudták, hogy mit akarnak: azt, hogy az emberek a legtöbb időt a portálon töltsék szabadidejükben és, hogy a lájkokkal való jutalmazás az emberek gyengeségét használja majd ki. 

Erre reagált Horst W. Opaschowski jövőkutató, aki azt javasolja a fiataloknak, hogy tartsanak "digitális diétát". Ezzel arra céloz, hogy itt az ideje, hogy újra valódi barátságokat kössünk, a Facebookon kötött ismeretségek helyett. Úgy véli, hogy nagyon fontos lenne, ha az új generáció gyakrabban lenne offline és több időt töltene a valós, hús-vér barátságok kialakításával, ápolásával. 

Horst emellett arra is felhívja a figyelmünket, hogy az időnket is úgy kellene védenünk, mint a magánéletünket. A szabadidőnket már ne töltsük munkával vagy megbeszélésekkel, sokkal inkább olyan dolgokkal foglalkozzunk, amik feltöltenek minket. Ez azért fontos, mert ha nem törődünk ezekkel a dolgokkal és hagyjuk elfajulni a szabadidőnk feláldozását, az is megtörténhet, hogy elveszítjük "időjólétünket", ezáltal romlik a személyes, illetve a társadalmi életminőségük. 

Opaschowski két dolgot tanácsol: Az egyik az, hogy számoljunk le azzal a félelmünkkel, hogy, ha nem vagyunk online lemaradunk valamiről. A másik pedig az, hogy gyakrabban tegyük fel a kérdész magunknak, hogy mi is az igazán fontos az életünkben, majd ez alapján mérlegeljünk.