A fólia, ami rettentő sokat segíthet a klímaváltozás elleni harcban

17/02/27 hétfő
ujnemzedek.hu
Coloradói kutatók új találmánya rettentő sokat segíthet a klímaváltozás elleni harcban. A a cucc egy hűtőfólia, aminek a segítségével nem kell légkondit használnunk, ráadásul rengeteg áramot spórolhatunk, így pedig jóval kevesebb szén-dioxidot engedünk a légkörbe.

Míg Kínában, Indiában vagy Brazíliában még csak most kezdenek igazán elterjedni a légkondicionálók, addig az Egyesült Államokban már az áramfogyasztás 6 százalékát teszi ki. Rengeteg energiát fektetünk a helyiségeink hűtésére, ennek következménye, hogy rengeteg olajat és szenet kell elégetni, miközben szén-dioxidot pumpálunk az egyre melegedő légkörbe.

Ronggui Yang és Xiaobo Yin a University of Colorado Boulder kutatói a Science-ben mutatták be találmányukat, egy fóliát, ami áram és hűtőközeg nélkül is lehűti az épületeket, ráadásul a legszuperebb az egészben, hogy nagyjából hagyományos ipari eljárással elő lehet állítani, és 50 centbe (150 forint) kerül egy négyzetméter.


Fotó: Glenn Asakawa/University of Colorado

Az eljárás az úgynevezett sugárzó hűtés elvén működik. A Föld légkörében is hasonlóan játszódik le: teljesen átengedi a hőenergiát hordozó infravörös sugárzás bizonyos részét, egyenesen ki a világűrbe. A lényeg az lenne, hogy a nem kívánt hőt a megfelelő hullámhosszú infravörös sugárzássá alakítsuk, ezután pedig sugározzuk is kifelé, vissza az űrbe.

Yang és Yin találmánya a kereskedelemben is kapható, TPX nevű átlátszó műanyag fóliára épül. Ebbe apró üveggyöngyöket kevernek, az egyik oldalát pedig egy leheletvékony, 50 mikronos ezüstréteggel vonják be. A fóliát az ezüstözött oldalával lefelé helyezik a tetőre, így az visszaveri a napfényt, megakadályozva az épület felmelegedését.


Fotó: Glenn Asakawa/University of Colorado

A kivitelezés viszont nem túl egyszerű

A hűtőhatás négyzetméterenként 93 watt, vagyis húsz négyzetméter fólia a tetőn elég ahhoz, hogy egy átlagos házat 20 fokra hűtsön, mikor odakint 37 fok van. Ahhoz, hogy szabályozni lehessen a fűtést, vízcsöveket kell fektetni a fólia alá, hogy az vezesse ki az épület belsejéből a hőt. Ez valamennyi energiát igényel, de nem sokat. Hogy mihamarabb jó eredményeket érjenek el, az egyetem – amelynek van kifejezetten a kifejlesztett technológiák hasznosításával foglalkozó részlege – már keresi a potenciális befektetőket. Első lépésként egy 200 négyzetméteres kísérleti épületet húznak fel Boulderben, még az idén.

 

Forrás: nuus.hu