A fák beszélnek egymással - egy tudós el is magyarázza a dolgot

18/04/05 csütörtök
ujnemzedek.hu
Az emberekhez hasonlóan a fák is társas lények, akik túlságosan függenek egymástól, mivel a túlélésük múlik ezen.

Suzanne Simard ökológus kutatásai során megállapította, hogy a fák a talajlakó gombák hálózatának segítségével közlik a szükségleteiket, valamint ezeken a rendszereken keresztül a többi növény számára is segítséget tudnak nyújtani.

Suzanne az erdőt összetett szerv(ezet)nek látja, mint a neuronok hálóját az emberi agyban. Sosem gondoltuk volna, de a fák úgy kommunikálnak egymással, mint az emberek:

  • ezeken az érzékeny összekötő "fonalakon" keresztül jelezni tudják a másik számára, ha veszély közeleg,
  • tápanyagot tudnak küldeni, ha épp az adott növényt a kiszáradás fenyegeti
  • de érzékelni tudják a rokoni kapcsolatokat is egymás között.

Azt tudnunk kell a fákról, hogy a világ minden táján békés szimbiózisban élnek együtt a talajon élő gombafonalakkal, amikiet mikorrhizáknak nevezünk. Ez azért is fontos, mert a gombák nem képesek fotoszintézisre, de rendkívül fontos társaivá váltak a fáknak, mivel vizet és ásványi anyagokat szállítanak nekik. Persze cserébe a gombák cukrokat, vagy más fotoszintézissel előállított tápanyagokat kapnak, így mindenki jól jár. A két növény "barátságának" mégsem ez a legkülönlegesebb része, hanem az, hogy a gombafonalak összekötik a fák gyökérrendszereit és így hatalmas, földalatti hálózatokat alkotnak, amelyeken keresztül a fák tápanyagot és ásványi anyagokat tudnak küldeni egymásnak. 

Erről bővebben Suzanne Simard egy TED előadásban is mesélt, amit a következő videóban te is meghallgathatsz és magyarul feliratozva olvashatsz. 

Forrás: returntonow