8 dolog, amit Stephen Hawking a jövőnkről mondott

17/11/15 szerda
ujnemzedek.hu
Stephen Hawking rendszeresen igyekszik felhívni a figyelmünket a közelgő változásokra. Olyan fontos és az életünket nagyban megváltoztató problémákról van szó, mint a klímaváltozás, túlnépesedés. Igen, ő mondta azt is, hogy le kéne lépnünk erről a bolygóról. Hogy milyen lesz szerinte a jövő, ha nem változtatunk azonnal az életformánkon és szemléletünkön? Ezt gyűjtöttük most össze.

Forrás: Unsplash 

-Ha így folytatjuk a Föld "bekebelezését", nem lesz más választásunk, mint elhagyni a bolygót. Nem gondolja, hogy túl fogunk élni még 1000 évet itt. Egy alternatív bolygó gyarmatosítása lehet az egyetlen kiút. A NASA 2009 óta foglalkozik is a dologgal.

-2016-ban azt mondta: a technológiai fejlődés globális kataklizmát okozhat.

-Az atomháború, globális felmelegedés és genetikailag módosított vírusok is veszélyt jelentenek.

-A mesterséges intelligencia létrehozása vagy a legrosszabb vagy a legjobb dolog, ami valaha az emberiséggel történt.

-Hawking szerint az Egyesült Államok kiugrása a párizsi klímaegyezményből visszafordíthatatlan változásokhoz vezethet a Föld klímájában. Szerinte ez a döntés olyan irányba tereli a bolygót, amelynek végén a Vénuszhoz hasonlóan forró planétává válhat.

-Fontosnak tartja, hogy jelenleg a klímaváltozás a legsürgetőbb veszély, amellyel szembe kell néznünk, de ha most cselekszünk, még meg lehet előzni.

-A környezetváltozás mellett az emberi konfliktusokat is megoldandó feladatként emlegeti: évezredek alatt az ember génjeibe beleépült a kapzsiság és az agresszió és nincs jele annak, hogy ez csökkenne. A konfliktusok csak nőnek és gyarapodnak, amire a katonai technológia fejlődése csak rátesz egy lapáttal.

-Úgy véli, hogy a gravitáció és a termodinamika közötti kapcsolat van. Szerinte ez lesz a kulcs a kvantummechanika és az általános relativitás paradoxonjának megértéséhez.

Egyes vélemények szerint a professzor ezekkel a kijelentésekkel pusztán teszteli a sajtót és az embereket. Kíváncsi mire vagyunk hajlandóak egyáltalán reagálni. Ez persze igaz lehet, de a figyelmeztetések fő üzenete, tehát hogy tönkrevágjuk/tuk a bolygónkat nem változik. Ezt támasztja alá az is, hogy a napokban a világ több mint 15 ezer tudósa írt aggódó levelet a Föld állapotáról:

A szakértők szerint a helyzet sokkal rosszabb, mint 1992-ben volt: szinte minden probléma, amelyet az első levél említett, súlyosbodott azóta. Továbbra is alapvető fenyegetés, hogy a gyorsan növő populáció féktelenül éli fel a korlátozott forrásokat, a tudomány, a média és mások sem tesznek eleget ellene  - figyelmeztetnek a levélben. Ha a világ nem cselekszik sürgősen, a biológiai sokszínűséget katasztrofális veszteség, az emberiséget elmondhatatlan szenvedés sújtja a tudósok szerint. Itt olvashtasz erről részletesen.