5 terület, ahol szuper dolgokra lehet képes a virtuális valóság

18/07/10 kedd
ujnemzedek.hu
A virtuális valóság szó hallatán a legtöbb ember a játékokra gondol elsőként. Pedig számos más felhasználási módja is létezik, ami megkönnyíti és hatékonyabbá teszi a különböző iparágak különböző szakembereinek munkáját.

Linda Jacobson négy különböző típusú virtuális valóságot különböztet meg:

- Immerzív virtuális valóság
- Asztali virtuális valóság (otthon készített)
- Kivetített virtuális valóság
- Szimulációs virtuális valóság

Esetünkben azonban érdekesebb talán annak utánajárni, hogy mi a különbség a kiterjesztett valóság (angolul augmented reality: AR) és a virtuális valóság között. Ezt a kettőt szokás összetéveszteni - illetve egy kalap alá venni, pedig a dolog nem ennyire egyszerű. A VR egy mesterséges, számítógép által generált szimuláció, míg a kiterjesztett valóság a VALÓSÁGRA húz rá egy virtuális környezetet. Ez utóbbi ismerős lehet bárki számára, aki kicsit is elmerült már virtuális valóság játékokban - pl. a nagy bummot hozó Pokémon GO egy az egyben lefedi azt, amit a kiterjesztett valóságról tudni érdemes. 

Oké: de mire jó a virtuális valóság a gamerkedésen kívül?

Röviden: rengeteg mindenre. Négy éve már, hogy egy Palmer Luckey nevű srác bemutatta az Oculus Rift nevű virtuális valóság szemüveget avagy sisakot (jellemző: a cégét a Facebook vásárolta meg 2 milliárd dollárért (kb 600 milliárd forint) - ezek után pedig naná, hogy elkezdtek terjedni a VR lakossági felhasználásra szánttermékei is.

Ezzel párhuzamosan pedig a felhasználási lehetőségek köre is bővült: egyre többen fedezik fel a virtuális valóság nyújtotta lehetőségeket pl. az orvostudományban, a hadászatban, az űrtudományokban, és így tovább. Pl.: a különböző fóbiák egyik elismert kezelési módjának számít már expozíciós terápia, amelynek a lényege, hogy a költséges megoldások helyett (mert gondoljunk bele: hány repülőjegy kellene ahhoz, hogy valakit kiszabadítsunk a repülésfóbia fogságából?) a virtuális valóságban oldjuk meg a bajokat. 


Forrás: Stocksnap

Ahol még kamatoztatni lehetne a virtuális valóságot:

1. Egészségügyi felhasználások

A virtuális valóság egyik legfontosabb felhasználási területe az egészségügy. A különböző röntgenek, ultrahangok mellett fontos szerepet fognak játszani a jövőben a műtétek során a sebészek segítésében, de a rehabilitációk során is.

2. Munkahelyi képzés

Az internet adta lehetőség az is, hogy nem kell suliba járnunk, ha tanulni akarunk. Mindegy, hogy hol vagyunk fizikailag, ha van nálunk egy laptop vagy tablet, azonnal nekikezdhetünk a tanulásnak. Ehhez virtuális tanárok és tananyagok szuper kiegészítések lehetnek, amik sokkal interaktívabbá varázsolhatják az otthoni tanulás élményét. 

3. Régészet

A virtuális valóság sokféleképpen alkalmazható az elveszett épületek rekreációjában. Jó példa erre az, amikor egy 4.000 éves skóciai falu virtuális verzióját hozták létre, hogy aztán 3D-ben fedezzék fel azt. Persze ezzel a technikával csontok és maradványok virtuális felépítése, kiegészítése is sokkal könnyebb és eredményesebb lesz.

4. Autóipari, tervezés

Az autóipar a virtuális valóság fejlődésének egyik legfontosabb helyszíne, hiszen a tervezők a koncepció és a prototípusok beindítása előtt így mutatják be terveiket. Minden lehetséges változtatás vagy kiegészítés végeredményét ezzel tudják felvázolni és alakítanak rajta, ha még szükséges. 

5. Jogi felhasználások

Képzeljünk el egy tárgyaló termet, ahol egy szövevényes büntény helyszínéről, bűntényéről és a meglévő bizonyítékokról beszélgetnek. A virtuális valóság segítségével meg tufják eleveníteni a helyszín, a zajokat, a hangokat és az elkövetett bűntényt is, hogy még pontosabb képet tudjanak felvázolni az esetről. Ez azért elég izgalmasnak tűnik.