25 meglepő mértékegység, amiről nem tudtál

17/04/11 kedd
ujnemzedek.hu
Mekkora terület 1 reggel, miben mérik a hírességet? És mi a fene az a Big Mac Index?

Léteznek olyan furcsa mértékegységek, amikről sosem hallottál (mi sem). Ennek több oka is lehet. Az egyik a földrajzi és kulturális különbség, például Dél-Afrikában 1 morgennek, azaz 1 reggelnek hívják a körülbelül 0,857 hektárnyi területet. A másik pedig az olyan dolgok mértékegysége, amit nem mérünk számokkal a hétköznapokban. Ilyen például a warhol, a hírnév mértékegysége. Hát, következzen 25 nagyon fura mértékegység, amivel még a tanárod is zavarba hozhatod.

Távolság

1. Blokk – Általában az USA-ban használt mértékegység, értéke 1/16 és 1/8 mérföld, azaz 100 és 200 méter közé esik, a nevét egy épületblokk után kapta. Ha nem lenne elég bonyolult, a szám államonként, sőt, városonként is változik, Manhattanben például csak 80 méter körül van.

2. Állványmérték – Egy állványmérték egyenlő 44,45 milliméterrel. Hogy miért? Ekkora távolságot kapunk, ha egy állványon található lyukakból összeadunk hármat. Hogy miért hármat? Nem tudjuk. Mértékegysége az U, egy állvány pedig általában 4 U-s.

3. Siriométer – Ki tudja, miért létezik, ha még a csillagászok is ritkán használják. Egy siriométer egyenlő a Föld-Nap átlagos távolságának egymilliószorosával, azaz 15,8 fényévvel. Ez a Föld-Sirius bolygó távolság kétszerese.

 

Terület

4 .Morgen – A német nyelvterületeken megszokott morgen szóból ered, ami reggelt jelent. 0,857 hektár földet takar, Dél-Afrikában megszokott mértékegység. Onnan kapta a nevét, hogy a helyiek szerint egy ekkora területet tud beszántani egy ember egy ökörrel a reggeli órákban.

5. Kan – Koreai mértékegység, általában a templomok, paloták építésekor használják. A Kan a két pillér közötti távolságot jelzi. 1 Kan egyenlő körülbelül két méterrel, nagyjából 6-8 lábbal. Van egy másik jelentése is, ha terület mértékegységként használják, négy oszlop közötti teret jelöl.

6. Tehéngyep – Az úgynevezett Cow’s grass egy 19. század előtti ír mértékegység, a farmerek ezzel mérték a területüket. Ekkora területre van szükség egy tehén ellátásához. Arról nem szól a fáma, hogy egy tehéngyep mekkora területet jelöl.

Térfogat

7. Kötés – Egy kötés tűzifa – mondják az amerikaiak és a kanadaiak egy akkora rönk tűzifára, ami szépen passzol egy 3,63 köbméteres gyűjtőbe (ami négy láb hosszú, négy láb magas és nyolc láb széles). Fontos, hogy szépen passzoljon, akkor pontos.

 

8. Boglya – Egyharmad kötés, de területeként eltér.

9. Royal Albert Hangversenyterem – Igen, Angliában nem aprózzák el: a szemétlerakókat Royal Albert Hallban mérik. Ez kb. 85 ezer és 99 ezer köbméter között van.

Súly

Zsák cement – Érdekes, de a repülőknél szokták zsák cementben jelölni azt a súlyt, amit még a levegőbe képes szállítani. Ez körülbelül 50 kilogrammnak felel meg, a beton és petróleumiparban egészen pontosan meghatározták: 42,6kg.

Idő

11. Kutyaév – Igen, főleg a kutyások régóta tudnak róla, hogy létezik valami olyasmi, hogy kutyaév, és alighanem mindenki más is hallotta ezt a kifejezést. Azt viszont aligha tudják, hogy ez tényleg létezik. Legtöbben úgy gondolják, hogy egy emberév egyenlő hét kutyaévvel. A valóság is valami ilyesmi, de lényeges, hogy fajtánként változik, mert a kisebb fajták hosszabb ideig élnek átlagosan. Ehhez hozzájön az is, hogy a kutyáknak az életükhöz képest arányosan rövidebb kölyökkoruk és hosszabb felnőttkoruk van, mint az emberek. Például a legtöbb kutya már egy évesen ivarérett, ami valahol 13 év körül következik be az embernél, így az első emberévet rögtön vehetjük 13 kutyaévnek.

12. Decimális időszámítás - A francia forradalmi naptár az 1789. évi francia forradalmat követően, 1793. november 24-étől volt használatos 1805. szeptember 9-éig. Egy nap 10 decimális órából, egy óra 100 decimális percből, egy perc pedig 100 decimális másodpercből állt. Egy hónap 3 tíznapos dekádból állt.

 

Energia

13. Gallon gázolaj – A gallon gázolaj látszólag egy térfogatot jelöl, de mégsem. 2011-ben ugyanis az amerikai kormány rájött, hogy az emberek nem értik a Joule meg a Watt mértékegységet, ezért létrehozták azt, amit legtöbbjük felfog. Így lett a gallon gázolaj, aminek elégetésével kb. 33,7 kWh vagy 1,213 x 108 joules energia állítható elő.

Egyéb

14. Big Mac Index – Egyes államok, városok gazdasági versenyképességét mérik azzal, hogy 50 dollárból hány Big Macet lehet vásárolni az adott helyen. Magyarország például Lengyelországgal és Oroszországgal áll egy kategóriában, 19 Big Maccel.

15. Mars Index – Persze, hogy a Big Machez hasonló mérőszám van Angliában is, csak más a mérőszám. Kb. 20 éve terjedt el újságírói körökben.

16. Anyaboci-Index – Egy földterület minőségét mérték vele, méghozzá azt jelenti, hogy azon hány vemhes bocit lehet tartani.

17. Kilencek – Ez a mértékegység annak az eredménye, hogy a matematikusok ahelyett, hogy egyszerűbbé tennék az életünket, még nehezebbé teszik. A kilenc egy mértékegység, ami azt jelöli, hogy egy bármi, ami nem éri el az egész számot, de közelít hozzá, hány kilencessel rendelkezik a tizedesvessző után. Azaz például a 0,999 egy háromkilences szám. Oké.

18. Dol – Gondolkodtál valaha azon, hogy milyen jó lenne összehasonlítani objektíven, hogy mi mennyire fáj? Hogy neked az jobban fájt, amikor eltört a bokád, mint amikor a haverodnak eltört a keze? Hogy ki a nagyobb vagány? Csak szólunk, hogy ez lehetséges. A fájdalom mértékegysége ugyanis a dol (a latin fájdalom, azaz a dolor szóból ered). Az 1940-50-es évek óta mérik egyébként.

19. ASTA-szám és kapszaicin – A paprika erősségének mérőszáma (ami szerintünk simán egyezhetne a fájdaloméval is). Az ASTA nemzetközi szabvány szerint meghatározott összes színtartalmat jelent. Magyarán, a paprika esetében minél több a piros szín, annál magasabb az ASTA értéke: több mint 120: különleges minőségű, 120-100 között: csemege minőségű, 100-80 között: édes-nemes minőségű, 80-60 között: rózsa. A csípősséget igazából a kapszaicin-szám méri: 50 mg/kg: csípmentes, 50-150 mg/kg: enyhén csípős, 150-200 mg/kg: csípős, 200 felett: erős.

20. Szakáll-másodperc – Igen, ez egy sebesség mértékegység, ahogy gondolod, és azt jelöli, hogy a szakáll mennyit nő átlagosan egy másodperc alatt. Különböző kutatók különböző eredményre jutottak: valaki szerint 5 nanométer, mások szerint 10 nanométer a szakáll átlagos növekedése másodpercenként.

21. Sagan – A Carl Sagan nevű űrkutatóra és asztronautára emlékező mértékegység. Egy sagan a nagyon sok és nagyon nagy valamit jelenti. Ő mondta, hogy „milliárd darab milliárd dolog”.

22. Birkaság – Egy birkaság egy olyan távolságot jelent, amin egy birka a horizonton felismerhetően megjelenik előttünk. Ez kb. 7/8 mérföld, azaz 1,4 km.

23. MegaFonzie – A coolness, azaz kúlság mértékegységét egy televíziós karakterről nevezték el. Fonzie, a The Happy Days című sorozat szereplője az alapegység, kitalálója a Futurama sorozatából ismert Farnsworth professzor. Tehát például Brad Pitt X MegaFonzie menő.

24. Warhol – A híresség alapegysége, nevét Andy Warholról kapta. Aki egy kilowarhol híres, az kb. 15 ezer percre lesz híres, aki pedig 1 megawarholos, az 15 millió percig, azaz több mint húsz évig.

25. Wheaton – A Twitter követők számát wheatonben mérik, a nevét pedig Wil Wheatonról kapta, értéke fél millió. Érdekesség, hogy Wil Wheatonnek 5,92 wheaton követője van.

forrás, képek: Wikipédia/Pixabay